Minder stemmingswisselingen, een hoger libido en dichter bij je eigen lichaam staan. Volgens veel vrouwen is dat een greep uit de voordelen van stoppen met de anticonceptiepil. Zestig jaar geleden stond het symbool voor emancipatie, maar anno 2023 krijgt de anticonceptiepil steeds meer kritiek. Voor velen is het een fysieke en mentale beperking.
Volgens cijfers van het CBS slikte in 2014 zo’n 38,1 procent van de vrouwen tussen de 16 en 49 jaar de anticonceptiepil. In 2022 was dat percentage gedaald naar 29,4 procent. Aan de andere kant is het anticonceptiegebruik de afgelopen jaren juíst gestegen. Vrouwen kiezen dus steeds vaker voor alternatieven. Wat betekent dat voor de toekomst van de pil in Nederland?
In een vijfdelig pildossier wordt het fenomeen ‘ontpillen’ onderzocht. Van de geschiedenis en de effecten van de anticonceptiepil tot het ‘ontpillen’ zelf. Ook wordt er gekeken naar de alternatieve anticonceptiemethodes en de veelbesproken mannenpil. Als laatst deelt pilonderzoeker Anne Marieke Doornweerd de bevindingen van haar onderzoek naar hormonale anticonceptie.
Houd vanaf 7 januari 2024 de website van Metro in de gaten. Vanaf dan kun je om de week op zondagochtend om acht uur een nieuw onderdeel van het dossier lezen!