Lange wachtlijsten, bureaucratie, enorme kosten en een wildgroei aan zorgaanbieders. Het is een zooitje binnen de jeugdzorg, en dat is in de Achterhoek niet anders. Om de problemen binnen de jeugdhulp aan te pakken, wil de Achterhoek vanaf 1 januari 2022 een nieuwe indeling van het aantal zorgaanbieders realiseren. Het zogeheten Inkoop 2022 plan gaat dan van start. Momenteel zijn er meer dan 300 zorgaanbieders en dat moeten er aanzienlijk minder worden. Het doel van het plan is daarom ook dat zorgaanbieders meer gaan samenwerken.
Kritiek
Niet iedereen is echter blij met dit plan. Met name de kleine zorgaanbieders die specialistische zorg aanbieden, dreigen buiten de boot te vallen. Lidy Derksen en Stephan Schouten hebben daarom een samenwerkingsverband tussen allerlei kleine zorgverleners opgericht. Toch is Schouten erg ontevreden met het nieuwe plan en vindt hij dat er niet genoeg is gekeken naar de kracht van de kleine zorgaanbieders.
Ook experts zien wel wat haken en ogen aan het plan. Zo geeft Annemiek Harder, bijzonder hoogleraar wetenschappelijk onderbouwde jeugdzorg aan de Erasmus Universiteit, aan dat vooral gemeenten baat zullen hebben van deze nieuwe manier van inkopen. Harder geeft aan dat een inkoopproces uiteindelijk voornamelijk zorgt voor concurrentie tussen zorgverleners waardoor zij zich minder kunnen focussen op hun primaire taak, wat juist ten koste kan gaan van de kwaliteit.
En de kwaliteit van de zorg voor de inwoners, daar draait het natuurlijk uiteindelijk om. Net als Harder is Teun Laarhuis ook kritisch op de marktwerking in de zorg. De 16-jarige uit Doetinchem heeft al aardig wat zorgverleners meegemaakt vanwege zijn autisme. Volgens hem zorgt de marktwerking in de zorg ervoor dat de kwaliteit van de zorg wordt aangetast.
Misbruik in jeugdzorg
Iedereen is het er echter wel over eens dat er wat moet worden gedaan aan de wildgroei van zorgaanbieders. Ook Mike Eggink, oprichter van Jeugdzorg Slachtoffers Nederland, geeft aan dat het één grote zooi is binnen de jeugdzorg. Zelf heeft hij jarenlang misbruik meegemaakt in jeugdzorginstellingen toen hij jong was. Nu probeert hij de problemen binnen de jeugdzorg die hij zelf heeft meegemaakt, aan te pakken. Hij maakt zich zorgen dat deze nieuwe indeling er juist voor kan zorgen dat de problemen binnen de jeugdzorg verergeren.
Ik heb Mike geïnterviewd over zijn tijd in de jeugdzorginstellingen. Luister hieronder alvast naar een deel van zijn verhaal.
Samen met mijn klasgenoot, Joy Schenk, heb ik een site gemaakt met onze artikelen over de jeugdzorg in Gelderland. Lees alle artikelen hier.
Lees mijn nieuwsbericht over de pilots in Doetinchem hier.