Iedereen heeft hier vast wel eens mee te maken gehad: Je hoort een liedje en het roept meteen herinneringen bij je op. Dit kunnen zowel positieve als negatieve herinneringen zijn. Ook bij mensen met dementie kunnen er herinneringen naar boven komen door het opzetten van muziek. Het kan er ook voor zorgen dat ze rustiger worden. Maar wat voor effecten kan muziek nog meer hebben voor mensen met dementie? En wat voor manieren van muziektherapie bestaan er? Op deze vragen en meer geef ik antwoordt in mijn artikelen!
Nu kan je denken: Wat moet ik met deze informatie over dementie en muziek? Zo oud ben ik toch nog niet. Het is echter toch goed om wat van dit onderwerp af te weten. Dementie is namelijk de snelst groeiende doodsoorzaak in de wereld volgens cijfers van het CBS (CBS,2019). Door de vergrijzing is het aantal mensen met dementie verzesvoudigd. In 1950 waren er nog maar 50.000 mensen met dementie inmiddels is dat gestegen naar 290.000 (lbid). Dit aantal zal in de toekomst explosief gaan stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Op dit moment komen er al ieder uur vijf mensen met dementie bij (Alzheimer Nederland,2017).
Doordat dit aantal zo snel stijgt, kan het zo zijn dat je binnenkort of nu al te maken krijgt met een naaste in je omgeving die gediagnosticeerd wordt met dementie. Daarnaast kan je ook sneller op straat iemand tegenkomen die er verward uitziet en niet meer weet wie die is of waar die vandaan komt. In zulk soort situaties is het handig om te weten wat je moet doen.
Er bestaat helaas nog steeds geen medicijn om de ziekte dementie te genezen. Er bestaan wel al medicijnen die de ziekte kunnen afremmen. Daarnaast bestaat er ook muziektherapie voor mensen met dementie. Er zijn veel verschillende manieren waarop muziektherapie nu kan worden aangeboden aan mensen met dementie. Wil je meer weten over dementie en de invloed van muziek bij ouderen met dementie? Neem dan een kijkje op mijn website Muziek voor het leven!