Muziek: Is It A Man’s World?

Naar hoeveel vrouwelijke artiesten luister jij eigenlijk? En staan er ook vrouwen in je Top 2000-stemlijst? De kans is vrij groot dat het er niet veel zijn.

Madonna, Tina Turner, Adele en Amy Winehouse  zijn een paar van de 220 vrouwelijke acts in de Top 2000 van 2017. Dat klinkt misschien als aardig wat, 220 artiesten. Maar niet als je daar tegenover zet dat er meer dan 780 mannelijke acts in diezelfde lijst staan. Sterker nog, het aantal vrouwen is gehalveerd sinds de eerste editie in 1999.

Naar aanleiding van deze constatering van de NRC ontstond er veel discussie, zoals een virale oproep om vrouwen op te nemen in je stemlijst voor de volgende editie. RTL Boulevard deskundige Roland Molendijk zorgde voor flink wat commotie door te roepen dat vrouwen nou eenmaal minder goed zijn in het maken van muziek, en dat ze daarom zo weinig terug te vinden zijn in bijvoorbeeld zulke lijsten. Maar is dat wel zo? Uit onderzoek van Buma/Stemra blijkt dat slechts 13% van de professionele Nederlandse popmuzikanten vrouwelijk is. Waarom zien we zo veel minder succesvolle vrouwen in de muziek dan mannen?

Om dat uit te zoeken ging ik in gesprek met zangeressen Iris Kroes en Leonie Meijer, mensen uit de industrie, een socioloog en het publiek. Het resultaat is een site waarop ervaringen, achtergronden, verklaringen en meningen samenkomen. Lees de artikelen op mijn site en ontdek het antwoord op de vraag Muziek: Is It A Man’s World?

 

 

Leave a Reply