Leraren voelen zich te min, boeren gaan niet over, maar door muren en klimaatactivisten slapen zeker niet zacht. Protesten in Nederland zijn weer actueler dan ooit, maar waar in de jaren ’60 demonstranten muzikaal begeleid werden door zangers als Armand en Boudewijn de Groot, blijft het nu stil. Het protestlied lijkt te zijn verdwenen uit het Nederlandse muziekklimaat, want welke dwarse muzikant met een gitaar haalt de Top 40 nog tegenwoordig?
Volgens hoogleraar sociale verandering en conflict, Jacquelien van Stekelenburg, zitten we in Nederland al sinds 2009 in eenzelfde soort protestgolf als die in de ‘roerige’ jaren ’60. Je zou dus denken dat het protestklimaat perfect zou zijn voor protestmuziek om de hitlijsten te bestijgen. Toch lijkt dit niet te gebeuren, ziet ook Sander Hoogendoorn, radio-dj bij 3FM. Hij zet zich daarom juist in om nieuwe protestmuziek op de radio te krijgen, maar hoe pak je dit aan? Is een ouderwetste singer-songwriter nog steeds de way-to-go of moet je toch echt een heel andere weg inslaan?
Jacquelien van Stekelenburg neemt je samen met docent muziekgeschiedenis Wouter Capitain mee door de geschiedenis en ontwikkeling van protestmuziek in Nederland. Van de roerige jaren ’60, via de rockin‘ 80s belanden we in het muziek- en protestklimaat van nu. Tijdens deze reis worden er verschillende zijwegen genomen waarin protestzangers van toen en nu uitgebreid aan het woord komen. Om er uiteindelijk achter te komen wat de kracht is, van dit bijzondere muziekgenre.
Een maatschappelijke, muzikale reis door de protestgeschiedenis van Nederland met als bestemming het antwoord op de vraag:
Waar is het Nederlandse protestlied gebleven?
Lees, bekijk en beluister het in Meneer de protestzanger, slaap zacht?
Alvast benieuwd geworden naar protestmuziek van eigen bodem? Klik op de Spotifylijst voor de bekendste hitjes!