Mannen willen ongewenste kinderloosheid bespreekbaar maken

Een kind krijgen is niet vanzelfsprekend. Integendeel. 5 procent van de koppels is ongewenst kinderloos. Het gemis is groot, ook zeker bij de man die zijn kinderwens evengoed als de vrouw niet in vervulling ziet gaan.

Bij een op de zes stellen laat een positieve zwangerschapstest meer dan een jaar op zich wachten. Dit is emotioneel zwaar voor zowel de man als de vrouw. Dan is in-vitrofertilisatie (IVF) een overweging, maar ook dit traject is emotioneel zwaar. Helaas wordt hier (nog) weinig over gesproken.

Onze samenleving is ingericht op het hebben van kinderen. Het thema ‘ongewenste kinderloosheid’, vooral vanuit mannelijk perspectief, is daarentegen nog onderbelicht. Dit komt omdat het onbesproken blijft. Daar moet verandering in komen. Deze groep mannen wil gehoord worden.

In deze productie is onder andere te lezen wat een mogelijke oorzaak is van het feit dat één op de zes stellen niet binnen een jaar zwanger kan raken. In de toekomst zullen steeds meer koppels in-vitrofertilisatie (IVF) moeten ondergaan.

Daarnaast wordt gekeken naar wat rouwen om een levensinvulling met mannen doet. Hoe doorloop je een rouwproces? Een achtergrondverhaal schenkt hier aandacht aan. Verschillende mannen en professionals komen aan het woord.

In deze productie komen tot slot drie mannen aan het woord die hun kinderwens (nog) niet in vervulling hebben zien gaan. Zij vertellen wat hoe ze dit traject (hebben) ervaren. Een van deze ervaringsverhalen verscheen in De Gelderlander.

Je leest de artikelen en verhalen op Geen kind van mij.

Geef een reactie