In het diepe…

Leren door werken is wat stage biedt

Stage lopen op de redactie bij Hart van Nederland.  Het is waar wat ze zeggen: je leert het snelst door gewoon te doen. Op mijn eerste dag  kreeg ik meteen de kans om achter een potentieel verhaal aan te bellen. Dat kwam uiteindelijk in de uitzending.

’S Ochtends woon je de redactievergadering bij, waarin alle mogelijke onderwerpen voor de uitzendingen van 18:00 uur en 23:30 uur worden vastgesteld. Iedereen pitcht de verhalen die interessant lijken voor de uitzending.  Ook van jou als stagiair wordt verwacht dat je met ideeën komt, want een stagiair kijkt met een frisse blik tegen het programma aan en dat wordt gewaardeerd. Dus schroom niet om met ideeën te komen.

Vaak hebben de onderwerpen bij Hart van Nederland een emotie in zich verborgen. Daarbij kan gedacht worden aan blij, boos of bijvoorbeeld verontwaardigd. Doorgaans zijn het onderwerpen die alle Nederlanders persoonlijk aangaan. In de uitzendingen van Hart van Nederland zie je bijvoorbeeld minder snel politieke partijen of bedrijven voorbij komen die hun verhaal doen. Het maakt het daardoor soms lastiger om de juiste mensen bij een verhaal te vinden. Wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk in een straat is gebeurd, moet je proberen in die straat erachter te komen wie dat ongeluk gezien heeft. Je gaat dan de telefoonnummers uit de straat bellen in de hoop dat iemand wat gezien heeft en dat aan jou wil vertellen. Soms lukt dat en soms niet. Je bronnen liggen dus wat verder van je vandaan.

Ook zal je tijdens de bureauredactie van het programma vaak mensen aan de telefoon krijgen die erg geëmotioneerd zijn. Daarmee moet je leren omgaan. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld te geëmotioneerd om een goed verhaal te kunnen vertellen op televisie. Dan moet je er soms voor kiezen om dat verhaal niet uit te zenden. Daarnaast komt het wel eens voor dat na een belletje blijkt dat er te weinig beweging gebeurd om op tv te laten zien. Je kunt daardoor niet een beeldverhaal creëren. Iets wat misschien nog wel belangrijker is dan het verhaal, omdat beeld voor verhaal gaat in onze hersenen. We moeten wat zien gebeuren.

Over al deze zaken leer je tijdens je stage meer. In de schoolbanken is het van horen zeggen, maar tijdens stage wordt je er echt mee geconfronteerd. Dat maakt werkervaring opdoen juist zo leuk!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply