Premier Rutte die alle mbo’ers steevast rekent tot de groep ‘laagopgeleiden’, en middelbaar opgeleiden die verzuchten dat ze “maar een mbo’er” zijn. In de coronajaren waren zij het die met hun essentiële beroepen Nederland draaiende hielden, maar in de beeldvorming staan mbo’ers er niet goed op. ‘Hogeropgeleid’ lijkt de norm te zijn geworden, en dat straalt af op de middelbaar opgeleiden. “Doe jij mbo met je havodiploma? Wat zonde!” en: “Tja, die mensen hebben we natuurlijk ook nodig.”
Nu bedrijven schreeuwen om vakmensen en de aanmeldingen voor het mbo teruglopen, wordt het tijd voor een herwaardering. De vraag is alleen hoe. Door meer geld in het mbo te pompen? Dat is al geprobeerd. Door mbo’ers meer te belonen? Het bruto uurloon van een mbo’er in de procestechniek ligt gemiddeld op €20,90 tegenover het gemiddelde bruto uurloon van €16 voor een hbo’er. Of is de lage status van het mbo toch ook vooral een opvoed- en een imagoprobleem? Een zoektocht naar ideeën om de negatieve beeldvorming rond mbo-opgeleiden te kantelen.
In portretten, een podcast en een achtergrondverhaal neemt Binnita Poelman de lezer mee op zoek naar de herkomst van én de mogelijke oplossingen voor dit probleem. Nieuwsgierig? Binnenkort lees je meer in het Friesch Dagblad.