Hoe Zwolle op weg gaat naar een klimaatneutrale stad

In 2050, over 31 jaar, wil Zwolle volledig energieneutraal zijn. Op weg daar naartoe is al doel gesteld om in 2025 een vierde van de energie duurzaam op te wekken en daarnaast 25 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. ,,Haalbaar, maar een hell of a job.” 

Nieuwe zonneparken, proefboringen voor geothermie, informatiebijeenkomsten voor gasloze wijken, duurzame woonboten, elektrisch busvervoer. Als je erop let, dan stromen de berichten met duurzame nieuwtjes uit Zwolle met bakken tegelijk binnen. In deze productie zoom ik uit, kijk ik naar de haalbaarheid van de doelen en probeer ik te ontdekken hoe Zwolle er momenteel voor staat. 

De productie bevat een overkoepelend verhaal met daarin de belangrijkste bevindingen uit mijn duik in de duurzame wereld. Twee nieuwsverhalen komen daarna. Eén verhaalt over Berkum, de Zwolse proefwijk die in 2025 van het gas af wil zijn. De financiële basis ontbreekt voorlopig en betrokkenen schreven een brandbrief naar de provincie. Als er op korte termijn geen geld beschikbaar komt, kan het project – dat al anderhalf jaar draait – als mislukt beschouwd worden, zo schrijven ze. Het andere nieuwsverhaal komt voort uit gesprekken met Blauwvinger Energie en Enexis. Onafhankelijk van elkaar pleiten beide partijen voor meer visie van de gemeente op het gebied van zonneparken. ‘Het lijkt een wildwest. Zonneparken duiken overal op.’

Naast die drie verhalen beschrijf ik in zes verhalen deelonderwerpen van dit grote, brede thema. In de deelverhalen bespreek ik de praktische problemen waar Enexis Netbeheer voor waarschuwt (‘het net raakt vol’), neem ik een kijkje in Berkum, de proefwijk in Zwolle waar uitgezocht wordt hoe de stad van het gas af kan (‘zonder geld geen project’), bespreek ik de grootschalige energieopwekking via zonneparken met de lokale stichting Blauwvinger Energie (‘het aantal zonneparken moet voor 2025 verdubbelen’), laat Zwollenaar Olaf Heinen zien hoe hij energielabel A kreeg voor zijn 120 jaar oude huis (‘dit kan iedereen’), spreekt de grootste verbruiker van Gronings gas in Zwolle over de rol van bedrijven (‘het gaat toch richting een verplichting’) en bevraag ik de wethouder over haar kijk op de hele energietransitie (‘we gaan voor acht windmolens bij Tolhuislanden’).

De productie is nog niet openbaar, dat zal in overleg met de Stentor hopelijk komende maand gebeuren. De home-pagina is wel openbaar en hier te vinden:

Geef een reactie