In 2030 wil Groningen afvalvrij zijn. Een ambitieuze doelstelling waar veel bij komt kijken. De economie groeit en we leven in een echte consumptiemaatschappij. Hoe kan je in een tijd als deze ervoor zorgen dat er minder afval ontstaat?
Volgens deskundige op het gebied van circulaire afval Koos van Dael is het bijna onmogelijk om volledig afvalvrij te zijn. “Ik denk dat je altijd wel afval gaat houden. Je hebt ook slijtage en producten die je gewoonweg niet kan hergebruiken. Denk aan de inhoud van een stofzuigerzak. Je hebt slijtage van bijvoorbeeld fietsbanden, waarvan het afgesleten rubber in de natuur terecht komt.” Als het aan Koos ligt is ‘afvalvrij’ niet per se de juiste woordkeuze als het gaat om de ambitie van de gemeente.
Wie volop bezig is met het verminderen van zijn afvalgebruik is de 24-jarige Jesse Ludolphy. Tijdens zijn reizen naar onder andere Myanmar zag hij hoe erg de stranden vervuild waren met plastic. Hij was hier zo van onder de indruk, dat hij terug in Nederland besloot te stoppen met het kopen van plastic. Met deze stap maakt hij bijna geen afval meer. Jesse in het bewijs dat je heus wel het afvalgebruik kan verminderen in de gemeente, maar hoe krijg je dit bij de burgers. Lees het hele verhaal over de ambitie en afval in Groningen hier.