Hiphop als steun in een moeilijke tijd

Waar moet je heen als je rapper of producer wil worden? In Zwolle kan je dan terecht bij de Fakkelteit. In 2013 richtte Rico, rapper van onder andere Opgezwolle, Fakkelteit op. Het werd een project om jongeren te begeleiden in hun ambitie om artiest te worden, maar daarnaast zit er ook een sociaal maatschappelijk tintje aan. Het helpt jongeren een stabiele basis in hun leven te krijgen, als ze daar behoefte aan hebben.

In samenwerking met Travers Welzijn werd zes jaar geleden een creatieve plek gecreëerd waar jongeren kunnen leren hoe ze betere rappers en of producers kunnen worden. Op maandag en woensdagavond is de kleine zaal van Hedon open voor iedereen tussen de 13 en 23 jaar. Iedere avond wordt een thema gekozen waarover raps geschreven worden. Dit kunnen maatschappelijke, persoonlijke, of hele vrije thema’s zijn. Onderwerpen als opvoeding, eigen wereld, maar ook sinterklaasgedichtjes komen voorbij. Aan de hand daarvan kunnen de jongeren werken aan hun schrijfvaardigheden en aan het einde van de avond is er ruimte om de pasgeschreven op het podium te laten horen.

Maar naast dan Fakkelteit een creatieve ontmoetingsplek is, is het ook een preventie project. Het biedt een stabiele basis voor jongeren die daar behoefte aan hebben. Voor jongeren met een depressie, of die zelfs één van hun dierbare hebben verloren. Op zo’n jonge leeftijd ben je dan kwetsbaarder om op het verkeerde pad terecht te komen. De jongerenwerkers van Fakkelteit houden een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat die jongeren toch weer vreugde in hun leven gaan zien. Dit door simpelweg gesprekken aan te gaan en ze vooral weer een veilige thuissituatie te geven.

Fakkelteit gaat dus verder dan muziek en het maakt niet uit of jij de nieuwe Rico of Sticks wordt of niet, het gaat erom dat je jezelf kan laten groeien. Persoonlijk succes is een succes op zich.

CHECK HIER DE COMPLETE PRODUCTIE HIER: ‘Fakkelteit: hiphop als steun in een moeilijke tijd’

Foto: Jaike Reitsema

Geef een antwoord