Een andere ik: documentaire over alter ego’s

Alter ego’s worden steeds populairder. Programma’s met dragqueens zijn een hit op nationale televisie, boekingsbureaus zien de vraag toenemen en er komen duizenden mensen in cosplay naar speciale conventies. Het lijkt wel alsof het hebben van een alter ego mainstream begint te worden.

Een alter ego is een tweede persoonlijkheid die iemand kan creëren om zich daarmee te onderscheiden van zijn werkelijke zelf. Denk aan Superman; het alter ego van Clark Kent of Ziggy Stardust; het alter ego van David Bowie. Maar ook dragqueens en cosplayers nemen alter ego’s aan.

Een dragqueen is iemand die zich verkleed als een uitvergroting van het andere geslacht. Met pruiken, grote nepborsten, heel veel make-up en extravagante outfits geven deze dragqueens shows waar ze lipsyncen (playbacken) op bekende liedjes.
Cosplayers zijn mensen die zich verkleden als hun favoriete karakter. Zie het als een echte fanhobby. Van bekende popsterren tot tovenaars en superhelden; cosplayer proberen zoveel mogelijk op hun karakter te lijken.

Maar waarom nemen mensen zulke alter ego’s aan? En heeft het ook invloed op je identiteit? In de documentaire ‘Een andere ik’ ontmoet ik mensen met alter ego’s. Zo ga ik langs bij Maarten. Zijn alter ego is dragqueen Amy Astoria. Ik neem een kijkje in zijn speciale dragroom en kom erachter wat Maarten leert van Amy. Daarnaast ontmoet ik Kris; een cosplayer. Hij is vooral goed in het nadoen van Freddie Mercury. Kris leidt me rond in zijn kamer vol cosplayspullen en ik mag mee naar een cosplayfotoshoot. Door middel van deze persoonlijke verhalen en een interview met cultuurwetenschapper en cosplayonderzoeker Nicolle Lamerichs probeer ik te onderzoeken welk effect het hebben van een alter ego op je leven kan hebben.

Bekijk hieronder de trailer.

De volledige documentaire is hier te zien. En kijk voor meer updates, foto’s van achter de schermen en informatie op de Instagram.

Geef een reactie