Handboek voetbaljournalist: Een elftal lessen

De voetbaljournalistiek zit in een transitiefase. Hoe de toekomst eruit zal zien, is onbekend. Zeker is dat redacties, media en verdienmodellen er heel anders gaan uitzien. Daarom was het tijd voor een boek over het ambacht van voetbaljournalistiek, geschreven voor de makers van de toekomst.

Overweeg jij een carrière als voetbaljournalist? Dan is dit boek zeker iets voor jou. Aan de hand van gesprekken met elf van de meest vooraanstaande voetbaljournalisten van Nederland legt Perstribune uit hoe jij een voetbaljournalist kunt worden.

Elk hoofdstuk is opgebouwd uit vier vaste onderdelen. Het begint met een spannende anekdote uit het vak, waaruit elke keer weer, blijkt hoe bijzonder het beroep is. De elf experts memoreren hoe ze verre landen bezochten, op rare plekken terechtkwamen en bijzondere mensen mochten ontmoeten. Daarna vertelt elke experts hoe zij dit beroep ingerold zijn, hoe hun werk eruit ziet en hoe jij dit kunt worden.

Het boek stroomt over van bijzondere momenten, leerzame verhalen, tips en tricks die jou in staat stellen om een carrièrepad uit de stippelen. Elk aspect binnen de voetballerij wordt behandelt: Van schrijven tot tot TV- en radio; alle facetten van het beroep worden besproken.

Met medewerking van 11 topjournalisten

Aanleiding
De opkomst van het internet heeft behoorlijk veel stof doen opwaaien in de voetbaljournalistiek. De traditionele voetbaljournalistiek zat met de handen in het haar. Vroeger waren zij dé bron voor betrouwbare informatie en spannende primeurs. Door de opkomst veranderde die positie. Zij waren lang niet meer de enige die nieuws kon brengen: Dat konden de clubs nu ook zelf. Daarnaast kon iedere fanatiekeling vanaf zijn zolderkamer een concurrerende website bouwen.

Daarnaast bracht het internet veel nieuwe toepassingen. De logge mediaconcerns speelden daar niet altijd goed op in. Op het gebied van Social Media, Youtube en Podcast ontstonden goede alternatieven die snel een grote voorsprong opbouwden.

Toch mag het ambacht van voetbaljournalist niet verdwijnen. Voetbal blijft volkssport nummer 1 en nog altijd is de traditionele media hoofdverantwoordelijk voor het gros van de nieuwsvergaring. Daarom verschijnt binnenkort het boek Perstribune, een ode aan het ambacht van voetbaljournalist.

Social Media
Neem alvast een kijkje op de Social Media van Perstribune! Daar zie je welke elf experts hebben meegewerkt aan het boek. Het profiel is daarnaast aangevuld met enkele spannende en leerzame quotes. Ik wens je veel leesplezier. Graag tot ziens, ergens langs de lijn in een kolkend stadion.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply