Als je de app Instagram tegenwoordig opent dan kun je haast niet om ze heen. De vele fitness- en lifestyle accounts. In de coronacrisis leek het wel alsof zij als paddenstoelen uit de grond schoten. De meiden die achter deze accounts zitten worden ook wel fitgirls genoemd. Maar wat houdt dit in? Zit er een bepaalde verwachting aan het zijn van een fitgirl en hoe gezond is het eigenlijk?
Uit landelijk onderzoek, uitgevoerd door Volksgezondheid, had in 2019 ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht. Deze cijfers zijn tijdens de coronapandemie nog verder omhoog gegaan, tot boven de 50%. Één van de redenen voor deze groei is het vele thuiszitten. Mensen raakten door de coronapandemie sneller depressief en graaiden daardoor sneller naar slechte voeding. Tijdens de tweede lockdown hielden steeds meer mensen tijd over en wilden aan zichzelf werken. Naar de sportschool gaan was niet meer mogelijk en daarom werden ‘home workouts’ herontdekt. Om anderen te motiveren ook te gaan sporten begonnen enkelen een fitnessaccount.
Maar is zo’n gespierd en dun lichaam wel haalbaar voor iedereen? Zo dun en gespierd mogelijk is weer het nieuwe normaal, terwijl tegelijkertijd bedrijven en grote sterren strijden voor body positivity. Zitten er mentale effecten aan het zien van deze fitgirls op Instagram? Kan je verslaafd raken aan sporten?
Lees het hele verhaal + de interviews met fitgirls op deze website!