‘Afschaffen term allochtoon: hetzelfde product met een ander etiket’, ‘gehandicapte is géén zelfstandig naamwoord’ en ‘blank of wit: een taalstrijd met een politieke ondertoon’. Dit zijn een aantal van de koppen die je afgelopen jaren langs kon zien komen. Deze jonge generatie is woker dan ooit en bewust nadenken over taalgebruik hoort daarbij. Op Instagram heeft het account Zeikschrift -waarop stigmatiserend taalgebruik wordt aangekaart- meer dan 80 duizend volgers. De boodschap van dit account: woorden hebben altijd een bepaalde connotatie waardoor je -soms onbedoeld- stereotypes in stand houdt. Moeten we een woord dan maar veranderen, op het moment dat het zo’n negatieve bijklank krijgt?
Op de website Een wereld aan Woorden wordt deze vraag verkent aan de hand van interviews met verschillende deskundigen, van NOS-nieuwslezer Jeroen Tjepkema tot voormalig filosoof des Vaderlands Marli Huijer. In het achtergrondverhaal komt onder andere aan bod waarom het veranderen van woorden een hoop mensen zo boos maakt, waarom de NOS in 2018 ervoor koos om het woord ‘blank’ niet meer te gebruiken en filosoferen we over de vraag: is het de wereld die woorden maakt, of maken woorden de wereld?
En even los van wat een deskundige ergens van vindt, wat doet het met iemand om steeds maar te maken te krijgen met een beledigend label? In de portretserie ‘Niet mijn label’ vind je de verhalen van de mensen om wie het gaat. Lees waarom Yannick het niet langer pikt om halfbloed genoemd te worden, en waarom Iris nare ervaringen heeft met het woord ‘lesbo’.
Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op de website.