Een grammetje staatswiet alstublieft

“Een casino wit en een grammetje staatswiet alstublieft”, vraagt de blower aan de bakker. Dit klinkt misschien als het begin van een foute grap. Het is echter niet ondenkbaar dat dit in de nabije toekomst werkelijkheid wordt. Gekkenhuis natuurlijk, maar hoe moet regulering van de handel in wiet er dan uit gaan zien? Wat gaat de wet ‘experiment gesloten coffeeshopketen’ ons opleveren?

Nieuwsgierig naar het antwoord reisde ik half Nederland over opzoek naar het antwoord. Zo ben ik terecht gekomen op een aantal bijzondere plekken en raakte ik verzeild in schimmige en soms hilarische situaties. In beeld, vanuit verschillende perspectieven, de wondere wereld van de Nederlandse wiethandel. Alhoewel cannabis steeds meer ingeburgerd raakt in onze samenleving zijn er nog voldoende die het niet zien zitten in het plantje. Onder meer de volksgezondheid en veiligheid zorgen ervoor dat het maar niet wil komen tot algehele acceptatie. Met name de veiligheid houdt de gemoederen flink bezig. Hoewel het merendeel van de personen die ik sprak het plantje zelf als ongevaarlijk beschouwt, erkent iedereen het gevaar van het wereldje eromheen. Repressie, hervorming of algeheel verbod was het devies.

Aan het woord komen: Myranda Bruin van coffeeshop 1-2-3 in Rotterdam. Deze statige mevrouw is een zwaargewicht in de Nederlandse cannabis-scene.
Criminoloog Professor Dokter Toine Spapens: hoogleraar criminologie aan de universiteit van Tilburg. Hij deed onderzoek naar de invloed van criminaliteit op de handel in wiet in onder andere Tilburg.
Joop Mestrom: founder van de website CNNBS.nl. De grootste wietgerelateerde website van Nederland. Sidney Smeets: ex-tweede kamerlid van D66 die heeft meegeschreven aan het beleid voor het experiment en co-autheur van het boek: ‘De hypocrisie van de achterdeur’. Inmiddels is Sidney weer actief als strafrechtadvocaat. Ook ging ik langs bij Aurora. Zij zijn aandeelhouder in het bedrijf Growey die als een van de tien telers is aangewezen om deel te nemen aan het experiment.

Benieuwd naar mijn bevindingen? Klik op onderstaande mediaplayer voor de teaser en houdt de website in de gaten voor de volledige video.

Teaser: “Een lastig verhaal”

Geef een reactie