De voetbaldroom in duigen: wat doet dat met de mentale gezondheid van een kind?

Stel je voor: je droom komt uit en je mag voetballen in de jeugdopleiding van een betaald voetbalclub. Na een aantal jaren komt aan deze droom abrupt een eind, want je mag vertrekken. Wat doet dat met de mentale gezondheid van een kind? In een achtergrondverhaal en videoproductie nemen we je aan de hand van verschillende verhalen mee in dit thema.

‘Spelers die het niet halen, krijgen te maken met een enorme dip in de ontwikkeling’, zijn de pakkende woorden van sportpsycholoog Sandra van Essen. In een achtergrondverhaal vertelt ze haar kijk op dit thema en deelt ze ervaringen uit haar praktijk. Ook Jip Ellenbroek legt uit hoe hij als jeugdtrainer van Go Ahead Eagles zijn trainingswijze aanpast en de focus legt op positieve coaching.
Bij FC Zutphen krijgen ze jaarlijks te maken met terugkerende jeugdspelers. Hoe gaan zij hier als amateurclub mee om? En leren ze van de ervaringen? Technisch commissielid Hans Nijland vertelt uitgebreid over de werkwijze van de Zutphenaren, waar hij tot opvallende ontdekkingen kwam. ‘Soms krijg ik het gevoel dat ouders nog fanatieker zijn dan het kind, ze slaan daar in door.’

In een videoproductie volgen we Hidde van Dijk, waar we mee teruggaan naar Vitesse. Van Dijk speelde tien jaar in de jeugdopleiding van de Arnhemmers, stond te boek als één van de grootste talenten en werd zelfs een profcontract beloofd. Ondanks zijn talent en volhardende werklust kreeg hij z’n profcontract nooit. ‘Mijn buurvrouw werkt ook heel hard, maar die geef ik ook geen contract’, waren de keiharde woorden van toenmalig Vitesse directeur Mohammed Allach.

Het verhaal en de video worden in de toekomst gepubliceerd bij sportloaded.nl

Hieronder is de trailer te bekijken van Hidde van Dijk – Leven als een prof.

Geef een reactie