Er is de afgelopen jaren een afwijkende denkwijze populair geworden onder progressieve jongeren. De kern van deze denkwijze is dat seksualiteit niet zo zwart-wit is als vaak wordt gezegd. De jongeren geloven dat er meer is dan de hokjes man/vrouw en hetero/homo. Daarom willen de ze niet meer uit de kast komen. Ze vinden dat je jezelf dan in een nieuw hokje aan het duwen bent en dat willen ze absoluut niet. Gaat deze generatie de toekomst van ‘uit de kast komen’ veranderen?
In deze productie duik je dieper in de wereld van de kast. Hoe is hij ontstaan? Waarom is hij nog steeds belangrijk? En hoe ziet de toekomst van de kast eruit? Deze vragen worden beantwoord door middel van verschillende interviews. Er wordt gekeken naar het hokjesdenken, de heteronormatieve samenleving en de mediarepresentatie van niet-heteropersonen.
Als laatst wordt er ook aandacht besteed aan de vraag: zijn we aan het doordraaien? Misschien moeten we accepteren dat niet-heteropersonen in de minderheid zijn en dus altijd uit de kast moeten komen.
Deze artikelen worden aangevuld met persoonlijke audioverhalen van drie jongeren die niet hetero zijn. Zij vertellen welke rol de kast in hun leven heeft gespeeld. Luister hieronder alvast één van deze verhalen! Als je meer coming-out verhalen wilt lezen kan je ook het Instagram account bezoeken genaamd @detoekomstvandekast.
Luister hieronder alvast één van de interviews.
De 23-jarige Shaaz groeide op in een Hindoestaans-Surinaamse familie in de randstad. Op haar 15e kwam Shaaz uit de kast bij haar moeder. De twee hadden altijd een hechte band, maar helaas veranderde dit. Jarenlang accepteerde de moeder van Shaaz niet dat haar dochter op vrouwen valt.
Ben jij benieuwd naar de hele productie? Klik dan hier!