De nasleep: leven na de jeugdzorg

Twee jaar geleden kwam er een verontrustend rapport naar buiten. Het rapport ‘Onvoldoende Beschermd: Geweld in de jeugdzorg’ naar een onderzoek van Commissie de Winter bracht aan het licht dat 1 op de 10 kinderen in de jeugdzorg vaak tot zeer vaak geweld meemaakte. De meest schrijnende verhalen komen boven tafel: bij met minste of geringste werden sommige kinderen de isoleercel ingegooid, kwamen in pleeggezinnen terecht waar geweld aan de orde van de dag was of werden psychisch kapotgemaakt.

De kinderen van vroeger zijn nu volwassen en hebben al jaren geleden de jeugdzorg gedag gezegd. Wat doet het met een mens als hij of zij stelselmatig geweld meemaakt? Hoe vormt het een persoon en is het eigenlijk wel mogelijk om een ‘normaal’ leven te leiden?

Het geweld dat zoveel mensen hebben ondergaan is erkend door de overheid en sinds 1 januari 2021 is het mogelijk om een tegemoetkoming van €5000 aan te vragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De regeling kon op veel kritiek rekenen, zo zou het bedrag te laag zijn en het aanvragen van de vergoeding zou voor veel slachtoffers traumatisch zijn. Na een halfjaar wordt de balans opgemaakt: hoe werkt de tegemoetkoming nu precies? Welke haken en ogen zitten eraan? En wat vinden slachtoffers nu zelf van de regeling?

Ik maakte een reeks artikelen en videoportretten over de nasleep van het rapport Commissie de Winter. Ik sprak met slachtoffers, experts en advocaten om antwoord te krijgen op twee vragen: wat is de nasleep van een jeugd vol geweld en hoe zit de tegemoetkomingsregeling precies in elkaar?

Benieuwd geworden naar het antwoord op deze vragen? Nog heel even geduld, de volledige productie verschijnt binnenkort online. Wel kun je hieronder al een korte teaser bekijken.

 

 

Geef een reactie