De mens achter de misdaad

Gevangenen zijn óók mensen. Met die insteek ben ik aan dit project begonnen, waarmee ik een kijkje biedt in de leefwereld van (ex-)gevangenen; hoe kwamen ze tot het plegen van het delict, hoe ervaarden ze het gevangenisleven en hoe ziet hun tijd na gevangenschap eruit?

Het project bestaat uit zes artikelen. Deze verzameling staat in de 24e editie van het magazine EO Visie en komt op visie.eo.nl.

In het eerste artikel vertelt ex-gedetineerde Jos Klaassen zijn levensverhaal: hij ging van straatjochie naar crimineel, naar zwaar-verslaafde, naar christen, naar ex-verslaafde. Nu ondersteunt hij gevangenen en is getuigen van God zijn levensmissie.

Twee ex-gedetineerde mannen en een gedetineerde vrouw vertellen in hun portret over hun ervaringen met criminaliteit, gevangenschap en re-integratie. Het is duidelijk geworden dat gevangenen zelf gemotiveerd moeten zijn om iets van hun leven te maken, anders is de kans op recidive (terugvallen) groot. Hoe brengen deze drie het ervan af?

Meer werkstraffen?

De recidive-aantallen zijn hoog. Bijna 50 procent van de gedetineerden komt binnen twee jaar na vrijlating in contact met justitie, waarvan de helft opnieuw naar de gevangenis moet. Mensen met een werkstraf in plaats van korte gevangenisstraf gaan 47 procent minder vaak opnieuw de fout in, meldt de reclassering op haar website.

Zouden er dan niet meer werkstraffen opgelegd moeten worden? Om die vraag te beantwoorden, interviewde ik reclassering-directeur Johan Bac, De Telegraaf-rechtbankverslaggever Saskia Belleman en Miranda Boone, Hoogleraar Criminologie en Vergelijkende Penologie bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie aan Universiteit Leiden. Zij zaten op één lijn: meer werkstraffen, minder gevangenisstraffen. Maar hoe haalbaar is dat?

Re-integreren

Als laatste ben ik de wereld van het re-integreren ingedoken. Bij Ontmoeting in Epe wonen en werken op dit moment 27 ex-gedetineerden. Hier krijgen ze begeleiding om terugval te voorkomen en hun leven weer op de rit te krijgen. Voor een reportage heb ik een kijkje genomen op het terrein, gesproken met een begeleider en met enkele cliënten. Zij ervaren Ontmoeting als een fijne plek, maar het vereist veel intrinsieke motivatie om het traject tot een goed einde te brengen. Lukt het hen om alle zaken op orde te krijgen?

Lees de antwoorden op bovenstaande vragen in Visie 24, die bij abonnees vanaf woensdag 9 juni op de mat valt. In de loop van de maand juni verschijnen de artikelen op visie.eo.nl. Volg voor updates het Instagramaccount @mensachtermisdaad, zo mis je geen enkel artikel!

 

NB: De persoon op de foto is geen gedetineerde.

Geef een reactie