Op 8 februari 2021 besloot toenmalig minister Dekker van Rechtsbescherming om de buitenlandse adoptie (voorlopig) op te schorten. Dit besluit is gebaseerd op een onderzoek naar het verleden waarin structurele misstanden aan het licht kwamen, zoals vervalsing van documenten en fraude. De adoptiestop heeft grote gevolgen voor kinderen, maar ook voor wensouders; zij zitten nu in de wachtstand.
“Het voelde alsof we op een rijdende trap stapten en niet wisten waar we naartoe gingen: onveilig en onzeker”, vertelt wensouder Matthijs*. Hij en zijn partner Toine* waren sinds 2016 al bezig met de adoptieprocedure en vlak voor de adoptiestop was het einde al in zicht. Het heeft alleen nooit zover mogen komen. Inmiddels staat de buitenlandse adoptie al een jaar stil en het is onzeker of het ooit nog doorgaat.
Veel wensouders willen niet in die wachtstand blijven zitten en zijn daarom nu op zoek naar alternatieven. Voor homostellen zijn die alternatieven beperkter, omdat het bijvoorbeeld strafbaar is om in Nederland een openbare oproep te plaatsen voor een draagmoeder. “Het enige wat mogelijk is, is er erover praten met vrienden en familie. Hopelijk is er dan via via iemand die dat voor ons zou willen doen”, vertelt wensouder Symon Aartsma.
Het nieuwe kabinet zal besluiten of de buitenlandse adoptie ooit nog doorgaat. Adoptiestichtingen in Nederland hopen van wel; zij vinden de beslissing van Dekker kort door de bocht en het onderzoek niet goed onderbouwd.
Ben je benieuwd geworden naar hoe deze beslissing precies tot stand is gekomen en welke impact dat heeft op wensouders? Je leest het hier. Volg ook de Facebook-pagina om een reactie achter te laten.
*De achternamen van Matthijs en Toine zijn bekend bij de auteur.