Zwolle is aan het veranderen. De afgelopen jaren is er een groei ingezet die zijn weerga niet kent en aan blijft houden tot zeker 2040. De gemeente maakt zijn borst nat voor een flinke bouwopgaaf en buigt zich over de oplossing middels methodes als inbreiding en uitbreiding van de stad. Wat zijn daarbij de kansen, de problemen, en wie speelt er mee? Een uiteenzetting over de groeikwestie van Zwolle.
Van plint tot plafond
We zitten in zijn buurtmuseum. Jacob Donze schuift zijn stoel aan, zijn zware zilveren armbanden rammelen op het blad van de zware, houten tafel. De wanden van de ruimte zijn van plint tot plafond gevuld met foto’s van hoe Kamerpoort er vroeger uitzag. “Weet je wat ik de grootste zonde vind? Wij waren een dorp in de stad. Stonden klaar voor elkaar. Kreeg de buurvrouw onverwachts nog een kleine, en had jij een kamer over? Dan werd er gewoon geruild van huis. Nu verdwijnt iedereen in zijn of haar nieuwe, hippe woning met grote ramen waar de gordijnen altijd dicht zijn. We waren een wij-wijk, maar zijn door de veranderingen nu een ik-wijk geworden. In de plannenmakerij is helemaal geen rekening gehouden met het sociale”, vertelt de geboren en getogen Kamerpoorter emotioneel. Zijn wijk is door inbreiding de afgelopen 15 jaar behoorlijk op zijn kop gezet.
Slaapwijk
Een paar dagen later, aan tafel in verenigingsgebouw de Weijenbelt. Slappe koffie geserveerd in kop-en-schotel. Een cupje melk op de rand. Wijkvoorzitters van Berkum, Wim Hovestad en John Vullers, vrezen de toekomst van hun wijk. “Als je een grootschalige wijk bouwt hier vlak naast, trekken onze voorzieningen weg. We worden dan een slaapwijk, in plaats van de levendige dorpswijk die we nu zijn. De rust die je hier zo makkelijk kan opzoeken, verdwijnt ook”, zegt Vullers aangedaan.
Hoe moet het verder? Gemeente Zwolle wil de aanstaande groei opvangen door te blijven sleutelen aan de stad, maar is er voor alle spelende belangen een plekje aan de onderhandeltafel? Worden stemmen zoals die van Jacob, Wim en John wel gehoord op het stadhuis of gaan ze verloren in het geweld van geld en ambitie? Oftewel: hoe gaan in- en uitbreiding van de stad ervoor zorgen dat Zwolle leefbaar blijft? Binnenkort lees je er alles over in De Stentor, voor nu krijg je hier vast een voorproefje.