300 melkveehouders vertrokken bij FrieslandCampina, “terugkeer niet mogelijk”

FrieslandCampina behaalt sinds de fusie tussen FrieslandFoods en Campina in 2007 jaarlijks goede resultaten, toch heerst er onvrede onder de boeren. Slechte communicatie, het ontbreken van groeimogelijkheden en een vertrekpremie, ook wel de ’5 cent-regeling’ genoemd, worden gezien als belangrijkste redenen voor het vertrek van ongeveer 300 boeren in 2018.

Door Roy Prent

Melkveehouder Gert* zegt dat zijn onvrede is begonnen sinds de fusie tussen Campina en FrieslandFoods en levert inmiddels iets meer dan een jaar aan concurrent A-Ware. “De lijntjes tussen de melkveehouders en het bestuur waren kort en de leden werden er goed bij betrokken. Ik vind dat niet meer dan logisch. Als lid heb je veel geld in de coöperatie zitten. Toen kwam de fusie en daar had ik al geen goed gevoel bij, maar toch geef je het dan een kans. De communicatie is verslechterd. Natuurlijk speelt de melkprijs ook mee, FrieslandCampina betaalt gewoon goed, maar aan de andere kant heb ik mijn gevoel gevolgd en lever ik inmiddels iets meer dan een jaar aan A-Ware.”

Omdat FrieslandCampina na de fusie volgens de Europese Commissie een te dominante positie had in de zuivelindustrie, is er een premie vastgesteld. Dit houdt in dat vertrekkende melkveehouders een vergoeding van 5 cent per geproduceerde liter melk krijgen. Een gemiddelde Nederlandse melkveehouderij produceert ongeveer 600.000 liter per jaar. Dit betekent dat het opstappen bij FrieslandCampina gemiddeld € 30.000 zal opleveren.

De laatste belangrijke reden voor vertrek van boeren bij FrieslandCampina is dat ze geen mogelijkheid meer zien om te groeien. Om te zorgen dat de melkproductie de capaciteit van FrieslandCampina niet overstrijgt, is er een regeling in het leven geroepen. Deze regel houdt in dat boeren met 10 cent per kilo melk gekort worden op hun melkgeld wanneer ze meer melk leveren dan van tevoren afgesproken. Deze regel is alleen van kracht wanneer het collectief van alle FrieslandCampina-melkveehouders het maximum overstijgt.

Het hele verhaal en meer producties over de Nederlandse zuivelindustrie lees je hier.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply