De zuivelmarkt is de afgelopen 20 jaar enorm veranderd. Mensen consumeren minder zuivel, er zijn speciale keurmerken in het leven geroepen om producten te toetsen op duurzaamheid en er bestaat tegenwoordig zelfs VLOG-melk. Deze melk komt van koeien die speciaal voer krijgen. Is dit echt beter voor je gezondheid of speelt de zuivelmarkt hiermee vooral in op emoties?
Door Roy Prent
VLOG-melk, ook wel gentechvrije melk, is melk van koeien die gevoerd worden met voer dat niet genetisch gemodificeerd is. Vooral in Duitsland is deze melk erg populair. Voor de Duitse consument heeft VLOG-melk een sterk verband met gezondheid en duurzaamheid, maar is dit ook zo? Hierover sprak ik onder andere met Sjef Smeekens, hoogleraar op het gebied van moleculaire genetica.
Naast nieuwe melkstromen wordt de melk ook verwerkt tot nieuwe producten. Zo onderscheidt Rouveen Kaasspecialiteiten zich van de rest van de markt met bijvoorbeeld guacamolekaas en zwarte kaas. Dit zijn kaassoorten waar ze zelfs in Rouveen een aantal jaar geleden nog nooit van gehoord hadden.
Ook is er veel gaande op het gebied van milieu. Boeren die maatregelen nemen om milieuvriendelijk te werk gaan, worden beloond. Om dit te toetsen is het keurmerk On the way to PlanetProof in het leven geroepen. Maar zijn de eisen die zij stellen echt beter voor de dieren en het milieu en wat merkt de consument van deze milieumaatregelen?
Om de uitstoot van fosfaat tegen te gaan, zijn fosfaatrechten in het leven geroepen. Deze rechten staan voor een x-aantal koeien dat een melkveehouder mag houden. Wanneer de melkveehouder uit wil breiden, zal hij fosfaatrechten over moeten kopen van andere melkveehouders.
Daarnaast heeft de agrarische sector een groot aandeel in de stikstofuitstoot. Als gevolg hiervan heeft het kabinet zelfs plannen om boeren in de regio van kwetsbare natuurgebieden uit te kopen. Toch blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research dat deze maatregel alleen niet voldoende zal zijn om het stikstofprobleem op te lossen.
Alle verhalen over de Nederlandse zuivelsector lees je hier.