Afbeelding: Intel Corporation
Misschien ben je je er niet van bewust, maar de kans is groot dat er een geavanceerde chip in je broekzak of rugzak zit. Smartphones, tablets, laptops en pc-componenten worden tegenwoordig gemaakt met steeds kleinere en meer efficiënte chips. Die chips komen doorgaans uit Azië: Apple produceert de chips in zijn recente iPhones, iPads en Macs op 5 ‘nanometer’ bij de Taiwanese marktleider TSMC. Datzelfde bedrijf produceert ook chips van AMD, die bijvoorbeeld worden gebruikt in de PlayStation 5 of Xbox Series X. Zuid-Koreaanse techgigant Samsung produceert op zijn beurt chips voor veel Android-smartphones en de recente Nvidia GeForce RTX 30-videokaarten voor gamers.
De kans is kleiner dat één van jouw apparaten een geavanceerde chip uit Europa bevat. Europa’s positie in de chipsector is de afgelopen decennia namelijk aanzienlijk gekrompen. Waar de EU in 1990 ruim 40 procent van alle chips produceerde, is het continent nu nog maar goed voor ongeveer 10 procent van de wereldwijde chipproductie. De chips die wél in Europa worden geproduceerd, zijn vaak minder geavanceerd en worden bijvoorbeeld gebruikt voor auto’s of industriële applicaties.
De Europese Unie ziet dat ook en wil het veranderen. In maart werd dat concreet gemaakt, toen de Europese Commissie haar 2030 Digital Compass-plannen wereldkundig maakte. De komende negen jaar moeten Europa’s digitale decennium worden en rond 2030 moet de EU weer een prominentere plek in de chipsector hebben bemachtigd.
Zo wil de EU bijvoorbeeld haar marktaandeel in chipproductie in de komende negen jaar verdubbelen naar 20 procent. Het continent mengt zich ook in de race naar steeds kleinere en efficiëntere halfgeleiders. De EU wil zich onder andere richten op de productie van 20nm- tot 10nm-chips, maar de Europese Commissie spreekt ook over geavanceerde chips, die worden gemaakt op kleinere procedés dan 5nm. Daarvoor moet er een cutting-edge halfgeleiderfabriek, ook wel een fab genoemd, op Europees grondgebied verschijnen. Het ultieme doel: 2nm-chips produceren, iets wat zelfs voor de huidige marktleiders in Taiwan en Zuid-Korea nog toekomstmuziek is.
Aan ambitie dus geen gebrek, maar de plannen roepen ook veel vragen op. De toeleveringsketen van de chipsector is immers een goed geoliede machine, die over de hele wereld reikt. Waarom wil Europa eigenlijk meer chips produceren? Hoe wil de EU die plannen realiteit maken? En hoe kijken Europese chipbedrijven naar deze ambitieuze plannen? Je leest het allemaal op Tweakers!