Hyperemesis Gravidarum (HG): de kans is groot dat je deze term nu voor het eerst leest. Het betreft een ziekte die ongeveer 1 op de 44 zwangere vrouwen per jaar treft. Vrij vertaald betekent het ‘extreme zwangerschapsmisselijkheid’, dat houdt in dat een vrouw tot zestig keer per dag overgeeft. Ze verliest veel lichaamsgewicht, raakt uitgedroogd en kan niet normaal functioneren. In extreme gevallen is er zelfs sprake van hallucinaties en verlies van gehoor of zicht.
Toch is over deze ziekte nauwelijks iets bekend. Vrouwen krijgen vaak te horen dat de misselijkheid erbij hoort en dat ze even door moeten bijten. Of dat de klachten psychisch zijn. De behandeling is symptomatisch en er is geen eenduidig ziektebeeld. “We doen maar wat, er zijn geen richtlijnen” zei één van de geïnterviewden hier zelfs over.
Hoe is het mogelijk dat een ziekte die zoveel impact heeft, zo onbekend is? Wat is de impact die deze ziekte heeft op vrouwen en welk onderzoek wordt op dit moment gedaan? In mijn afstudeerproductie ga ik in op deze vraagstukken én leg ik uit waarom het eigenlijk geen toeval is dat we zo weinig weten van deze (en andere) vrouwenziekte.
Ik ga in gesprek met onderzoekers in het AMC, met vrouwen die deze ziekte hebben gehad en met deskundigen op het gebied van gynaecologie en verloskunde. In een reeks van vier artikelen geef ik inzicht in ervaring, expertise en de waas van onbegrip die over dit onderwerp heen hangt. Na het lezen van mijn artikelen krijg je inzicht in het ziektebeeld, hoe deze ziekte zich verhoudt tot de maatschappij en hoe de ziekte impact heeft op het leven van verschillende vrouwen.
En dit alles lees je hier! Let op: omdat een deel van de stukken verkocht is en ik een ander deel nog hoop te verkopen staat het grootste gedeelte van de verhalen achter een slotje. Mocht je dit graag willen lezen, stuur dan even een mailtje naar a.n.uiterwijk.winkel@windesheim.nl!
Leave a Reply