Kamer Gezocht

Kamer Gezocht

Schaarste drijft niet alleen de prijs omhoog, het creëert ook machtsposities. Met een tekort van 8700 kamers heeft Utrecht al jaren de hoogste spanning op de kamermarkt met als gevolg dat studenten te veel huur betalen, opdraaien voor bemiddelingskosten die eigenlijk door de huurder betaald moeten worden en vaak slechte woonomstandigheden hebben te slikken. Het moge duidelijk zijn dat de machtspositie in dit geval niet bij studenten ligt, maar bij makelaars en verhuurders.

Uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond blijkt dat 86 procent van de studenten te veel huur betaalt. Als jij student bent is er dus een grote kans dat je te veel betaalt en er is ook nog eens een kans dat je voor diezelfde kamer onterecht bemiddelingskosten hebt betaald ter hoogte van een maand huur. Dat mag  allemaal niet, maar je gelijk halen is vaak lastig.

Deze reportage onderzoekt de gevolgen voor studenten van het kamertekort. Wat kun je doen om je gelijk te halen en waarom is dat zo moeilijk als de wet iets duidelijk verbiedt?

De volledige reportage kijk je op: http://jwjdegraaf.wix.com/kamer-gezocht