De Nederlandse voetbalwereld is lichtelijk in paniek. De Eredivisie-clubs tellen Europees nauwelijks meer mee, het Nederlands elftal wist zich niet te kwalificeren voor het EK in Frankrijk en het grote geld gaat aan ons land voorbij. Het is een ontwikkeling die al jaren gaande is. In 2014 de reden om in Utrecht een groot congres te houden met prominenten uit de voetbalwereld.

Enkele dagen na het congres werd groots de Hollandse School 2.0 aangekondigd door de Nederlandse voetbalbond KNVB. Naar aanleiding van de gesprekken waren elf speerpunten opgesteld. Punten die voornamelijk betrekking hadden op de jeugdopleidingen van de betaald voetbalorganisaties. Twee jaar na het congres ligt er echter nog altijd geen plan op tafel. Voor sommige clubs een reden om zelf alvast aan de slag te gaan, maar zonder vaste leidraad vanuit de KNVB is daarin geen eenheid te bekennen.

Bij de productie De Hollandse School 2.0: jeugdopleidingen in het betaalde voetbal wordt ingezoomd op de meningen vanuit de verschillende lagen van de voetbalwereld. Hoe kijkt bijvoorbeeld een hoofd jeugdopleiding tegen de ontwikkelingen aan, maar ook spelers die middenin het proces zitten van jeugdspeler naar speler van het eerste elftal laten hun licht schijnen op de situatie. Om te laten zien hoe een club werkt die meer inzet op de eigen jeugd is een reportage gemaakt bij FC Twente en omdat de KNVB waarde hecht aan expertise uit het buitenland is gekeken hoe een jeugdopleiding van RSC Anderlecht de laatste tien jaar zo succesvol heeft kunnen zijn.

De volledige productie is te vinden op de website: http://jeugdbvo.wordpress.com.