Gezelligheid en veel bier. Dat is het beeld van een gemiddelde voetbalkantine in Nederland. De kantineopbrengsten zijn een belangrijke inkomstenbron voor een voetbalvereniging. Zelfs een minderjarige kan eenvoudig een biertje halen bij de barmedewerker van zijn voetbalclub. Niemand die erop let, niemand die de barmedewerker controleert, zo lijkt het.

Ondertussen groeit het aantal comazuipers in Nederland en heeft kinderarts Nico van der Lely zelfs minderjarigen in zijn kliniek gehad die teveel hadden gedronken in de voetbalkantine. Het NOCNSF maakt zicht grote zorgen. In ruim 90 procent van de sportkantines wordt niet naar legitimatie gevraagd en krijgen minderjarigen eenvoudig alcohol mee. Er moet een cultuuromslag plaatsvinden in de sportkantines.

Screenshot_2016-04-21-23-37-17 bewerktWie gaat voor die cultuuromslag zorgen? Beseffen voetbalverenigingen zich dat ze heel makkelijk alcohol verkopen aan minderjarigen? Zijn ze daarnaast bereid om strenger op te treden tegen vrijwilligers achter de bar? En wat vindt het kantinepersoneel zelf van het verkopen van alcohol aan minderjarigen?

Sinds 2014 zijn gemeentes verantwoordelijk om de Drank- en Horecawet in hun eigen omgeving te hanteren. Doen zij dat ook? Of heeft een gemeente nauwelijks een beleid klaarliggen om de verkoop van alcohol aan minderjarigen tegen te gaan? Controleren gemeentes weleens bij sportkantines en wat voor boetes zijn er uitgedeeld? Of hebben gemeentes gewoon niet de middelen om de Drank- en Horecawet te hanteren en had de landelijke overheid deze verantwoordelijkheid niet bij de gemeentes neer moeten leggen?

In deze documentaire is met een verborgen camera getest hoe makkelijk het is voor een minderjarige om alcohol te halen in de voetbalkantine, wordt de derde helftcultuur in het voetbal in beeld gebracht en wordt verteld hoe gemeentes de Drank- en Horecawet hanteren.

De documentaire, overige video’s en andere artikelen zijn te bekijken op alcoholensport.wordpress.com

Teaser: