Deze vraag is in 2016 opnieuw behoorlijk actueel. Gedurende de eerste twee maanden van dit jaar vroegen 4.318 mensen asiel aan in Nederland, onder wie 1.040 Syriërs. In dit land is namelijk al 5 jaar lang een oorlog gaande. In 2016 is het precies 75 jaar geleden dat de Februaristaking tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Tot slot is het dit jaar 65 jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland kwamen.

Fardous Shahada uit Syrië woont sinds januari 2016 met haar drie dochters in De Hoeve, Friesland. 2 maanden later kwam ook haar man Mowataq Sari naar Nederland en zag hij zijn dochters voor het eerst sinds 9 maanden terug. Het gezin is Nederland erg dankbaar voor alle hulp. ‘We willen in de toekomst graag wat terug doen.’

‘In een oorlog komt de gelijkwaardigheid van mensen aan de orde’, vertelt Max van den Berg. Hij deed 75 jaar geleden als 14-jarige scholier mee aan de Februaristaking, het massale protest tegen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en weet als geen ander wat een oorlog teweeg kan brengen.

Debrah Jade en Memru Renjaan zijn van de derde generatie Molukkers, hun opa’s en oma’s kwamen 65 jaar geleden naar Nederland. Zelf zijn ze in Nederland geboren. Toch heeft de oorlog in Indonesië nog steeds een grote invloed op ze. ‘We kwamen hier met niks, maar je moet op een gegeven moment door. Je hebt toch een toekomst voor je liggen.’

Historicus Wim Berkelaar schreef meerdere boeken met als thema oorlog. Daarnaast voorziet hij de samenleving bijna dagelijks van meer context als vaste gast op de radio. Ook deze productie voorziet hij van de nodige context waardoor opvalt dat de drie verhalen een aantal aspecten gemeen hebben.

Wat brengt een oorlog teweeg? Dit is het verhaal van de Syrische familie Shahada/Sari, februaristaker Max van den Berg en Moluks muziekduo Debrah Jade en Memru Renjaan.

https://www.youtube.com/watch?v=QwlK1Q0doZI

De complete productie is hier te bekijken.