“Sportsupplementen: een snelle helper of een langzame sloper?”

Het gebruik van sportsupplementen is ongekend populair. Zeker in de sportschool is het nemen van een shake of tablet eerder regel dan uitzondering. De omzet van van de sportsupplementenmarkt steeg tussen 2008 en 2013 van twintig miljoen euro naar ruim dertig miljoen euro en een gezonde leefstijl en het meedoen aan sportevenementen wordt steeds populairder (Euromonitor International). Inmiddels gebruikt een kwart van de Nederlandse bevolking sportsupplementen, onder fitnessers is dit aantal bijna vijftig procent (Dopingautoriteit).

Ook uit een onderzoek van FIT.nl komen min of meer dezelfde cijfers naar voren. Ruim 90 procent van de krachtsporters gelooft in het gebruik van supplementen en 85 procent van de krachtsporters gebruikt de middelen daadwerkelijk. Eiwitten en creatine worden het meeste gebruikt, gevolgd door BCAA’s en pre-workout supplementen. Daarnaast komt naar voren dat de kans groot is dat een (kracht)sporter doping gaat gebruiken als hij of zij al supplementen gebruikt.

Aan het groeiende gebruik van sportsupplementen zit een schaduwkant. In november 2015 waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor drie sportsupplementen. In deze zaten dopingstoffen verwerkt die niet op de verpakking stonden. In het verlengde daarvan heeft de Dopingautoriteit 66 supplementen van 21 verschillende fabrikanten laten analyseren. Van de groep hoog-risico-supplementen (supplementen gericht op vetverbranding, spierversterking of hormoonregulatie) testte 38% van de 66 supplementen positief op de aanwezigheid van dopingsstoffen.

Ik ben benieuwd welke supplementen mij helpen. Welke supplementen zijn verkrijgbaar, wat werkt wel en wat werkt absoluut niet? Welke supplementen gebruiken andere sporten en hoe groot is de kans daadwerkelijk dat ik supplementen gebruik waar dopingstoffen in zitten verwerkt? Kortom: helpen sportsupplementen vooral op korte termijn met het snel behalen van mijn doel, of zijn er ook veel nadelen bij gebruik op langere termijn?

Zie voor meer: http://supplementenbusiness.wordpress.com.