Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Gelukkig is 88% van de vrouwen vijf jaar na de diagnose nog in leven. En als je genezen bent van borstkanker dan mag je daar allang blij om zijn, toch? Natuurlijk wel. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er dan een heel nieuw gevecht begint. Het ontdekken en accepteren van je nieuwe ‘ik’.
Je leven staan op zijn kop wanneer je kanker hebt gehad. Je kan misschien niet meer zo spontaan dingen ondernemen als dat je dat eerder deed, want je bent eerder moe. Vaak heb je nog last van pijn, onder andere gewrichtspijn. Maar waar veel mensen, zelfs veel patiënten, niet bij stil staan is dat er ook iets heel natuurlijks verandert: je seksualiteit.
Arts en promotieonderzoekster Tessa Steenbruggen constateerde dat de voorlichting over seksualiteit na borstkanker te wensen overliet. ‘Op de polikliniek en in gesprekken met andere artsen merkte ik dat er best veel patiënten aankaarten dat zij de verandering in de seksualiteit als een probleem ervaren, en dat de verandering ook de kwaliteit van leven verminderd,’ vertelt ze. ‘Als het hier op het Antoni van Leeuwenhoek al niet zo best is, dan vraag ik me af hoe het er in de rest van Nederland voorstaat.’ Er valt volgens haar nog erg veel winst te behalen, als het alleen al gaat om het bespreekbaar maken van het onderwerp.
Voor mijn productie ‘Zonder borsten tussen de lakens’ heb ik uitgezocht of dit daadwerkelijk een probleem is in de Nederlandse (na)zorg bij borstkanker en wat er dan eventueel moet gebeuren om de situatie te verbeteren. Ik interviewde ex-borstkankerpatiëntes en ook één van de partners, ik sprak met verpleegkundigen van verschillende ziekenhuizen, nazorgcentra en een arts.
Lees en bekijk mijn volledige productie hier.