Justin Polman was aan het begin van zijn afstudeerperiode op de opleiding Journalistiek op hogeschool Windesheim in Zwolle aan het fietsen door een natuurgebied in Twente, waar over de hoofden kon worden gelopen. Polman hoorde iemand zeggen: „Wat ’n drôkte”. Dit betekent ‘wat een drukte’. Daarmee was de titel geboren voor zijn afstudeerproductie, die gaat over de drukte door recreanten in de natuur in Twente sinds de uitbraak van Covid-19.
Polman maakte een overkoepelend tekstverhaal waarbij zes groepen Twentse natuurgebruikers zijn uitgelicht. De focus ligt op hun gedrag. Polman zocht uit hoe bezitters van natuurgebieden in Twente hier tegenaan kijken.
Aan deze productie hangen vier tekstverhalen, die gaan over gevolgen van de drukte. Bij drie van die verhalen is een video gemaakt. Al deze producties met sfeer publiceerde opdrachtgever De Twentsche Courant Tubantia in de krant en op de site.
Aanrijdingen ree
Eén van deze verhalen met video gaat over dat het aantal aanrijdingen met reeën sinds de uitbraak van het coronavirus met ongeveer 30 procent steeg op de landgoederen in Goor, Markelo en Diepenheim in de gemeente Hof van Twente. Meer drukte door recreanten in de natuur speelt een grote rol. Polman ging met een toezichthouder op pad om een aangereden ree op te halen. Zie de productie hier.
Nieuwe wandel- en fietsroutes
Het onderwerp van het tweede verhaal is dat Routenetwerken Twente in coronatijd groot voorstander is van nieuwe wandel- en fietsroutes op onder andere trekpleister het Lutterzand. Grondeigenaren van dit natuurgebied juichen dit niet toe. Nieuwsgierig? Lees het hier.
Onderhoudsploeg mountainbikeroute
Het woord fiets is genoemd. Dit is een mooi bruggetje naar het derde verhaal met video: de onderhoudsploeg van de mountainbikeroute in Sibculo die meer werk heeft sinds corona. Waarom? Er zijn meer fietsers. Bekijk hier het resultaat van een ochtend op stap met de ploeg.
Volwassen vrouwen bouwen hutten
Tot slot maakte Polman een productie over de waardering van de natuur. Die neemt toe sinds corona. Bij het tekstverhaal zit een video over volwassen vrouwen die hutten bouwen. Ja, u leest het goed: volwassen vrouwen die hutten bouwen. Bekijk hier hoe ze dat doen.
Foto: Henri van der Beek