Voetbal is emotie. Maar niet altijd is dat een argument dat opgevoerd kan worden. Met enige regelmaat worden scheidsrechters op het voetbalveld slachtoffer van verbaal en/of fysiek geweld. Wat zijn de verhalen daarachter en wat doet de sport eraan om dit tegen te gaan? In de podcast Teruggefloten nemen we je mee in deze wereld.
In vier afleveringen gaat presentator Rick Sinnige in gesprek met mensen die op enige manier iets te maken hebben met het verbale en non-verbale geweld op het voetbalveld. De productie komt voort uit een eigen ervaring van de presentator. In de eerste aflevering wordt gesproken met een scheidsrechter die gestopt is vanwege de verharding op het voetbalveld. ‘Ze zochten je op via Facebook, ik ben weleens bespuugd en heb iemand met een vlaggenstok achter mij aan gehad’, zegt voormalig scheidsrechter Ivar Gieles daarover.
Normen en waarden
In de tweede aflevering wordt gesproken over hoe de normen, waarden en regels zijn in de rugbysport en wat de voetbalwereld daarvan kan leren. ‘Waar een wil is, is een weg. Een cultuuromslag is nooit te laat’, zegt rugbyscheidsrechter Koen Maaijen daarover. Ton Staaltjens, voorzitter van de voetbalclub Unitas ’30 vertelt samen met Diana Vos, medewerkster van Bureau HALT over maatregelen die worden genomen om een cultuuromslag te krijgen. Zo wordt bij Unitas ’30 schelden met de ziekte kanker nu hard bestraft en geeft Bureau HALT trainingen aan jongeren die een langdurige schorsing opgelegd krijgen van de KNVB.
Danny Makkelie
In de laatste aflevering spreken internationaal scheidsrechter Danny Makkelie en hoofd arbitrage in het amateurvoetbal Sebastiaan Kleijburg over de kwestie. Makkelie vertelt hoe dit eraan toegaat in het profvoetbal en hij geeft tips aan scheidsrechters in het amateurvoetbal. Daarnaast vertellen de heren wat de KNVB eraan doet om die verharding tegen te gaan en wat ze doen om het aantal scheidsrechters weer toe te laten nemen.
Nieuwsgierig geworden? Mooi. De podcast Teruggefloten is vanaf maandag 15 mei te beluisteren via de Spotify, Apple Podcast, Google Podcast en Juke kanalen van Hart van Nederland. De podcast is ook te vinden via de website van Hart van Nederland.