‘Een mogelijkheid om journalistiek op een heel verfrissende manier te ontdekken’, ‘ik heb eens een andere cultuur mogen ontdekken dan onze westerse’, ‘een mogelijkheid te ondervinden hoe fragiel persvrijheid is’, ‘eye-opening’, zo omschrijven studenten de meerwaarde van de studiereis naar Rabat en Casablanca.
Voor de eerste keer stond Marokko op het programma van de studiereizen van de tweedejaars studenten journalistiek. Rondom het thema mensenrechten zijn allerlei projecten bezocht. We zijn op bezoek geweest bij een mensenrechtenorganisatie, een organisatie die migranten (afkomstig uit Afrikaanse landen) helpt met integreren in Marokko, een organisatie die alleenstaande moeders helpt om op eigen benen te staan en een organisatie die kansarme jongeren begeleidt en hen weerbaar maakt voor de maatschappij waarin zij leven.
Ook spraken onze studenten met Marokkaanse studenten die journalistiek studeerden over onder andere het thema persvrijheid in Marokko. Veel van onze afspraken zijn tot stand gekomen met behulp van freelance correspondente Sjoukje Rietbroek. Ook met haar werd dit thema persvrijheid veelvuldig besproken. Zij heeft momenteel geen perskaart en dat bemoeilijkt het werken voor haar in Marokko.
Interessant was hoe studenten in het begin van de week nog heel erg met hun westerse blik tegen bepaalde zaken aankeken en in de loop van de week – door de vele bezoeken en gesprekken die gevoerd zijn – hun mening of kijk op zaken gingen veranderen.
Al met al een heel geslaagde reis, waarbij het heerlijke eten en het fantastische weer ook een duit in het zakje deden!
Liesbeth van Vulpen