Eén op de tien werknemers krijgt een burn-out na het verlies van een dierbare. Ook vind ongeveer één op de vier werknemers dat ze te snel weer aan het werk gingen na het overlijden van een naaste. Tot slot voelt één op de vijf werknemers zich tijdens het rouwen niet gesteund door hun werkgever. Deze zorgelijke cijfers komen uit een onderzoek van werknemersvakbond CNV over rouwen op werk. Maar ondanks deze cijfers bestaat er in Nederland nog geen wettelijk vastgesteld rouwverlof. Een petitie, die inmiddels al meer dan 80.000 keer ondertekend is, moet daar verandering in brengen.
Stel je voor: Je hebt een leuke partner, geweldig gezin, een mooi huisje én een baan waar je elke dag met plezier naar toe gaat. Echt huisje, boompje, beestje. Maar plots overlijdt je partner. Je hele wereld staat opeens stil, terwijl de rest allemaal doorgaat. Misschien schiet je eerst in de regelmodus, want ‘hoe zat dat nou ook alweer met die overlijdensverzekering?’ en ‘welke muziek wil ik draaien op de begrafenis?’ Of wellicht word je gelijk overmand door dat keiharde, genadeloze verdriet. Wil je de hele dag alleen maar in bed liggen, kan alles je gestolen worden. Het plaatje van ‘huisje, boompje, beestje’ barst langzaam uit elkaar. Het laatste waar je op dit moment aan wilt denken is werken, want je wilt er zijn voor je gezin. Maar wat als jij je dit niet kan permitteren? Wat als jouw baas je geen vrij wilt geven? Of wat als je vakantie- of ziektedagen wilt gebruiken, maar die al op zijn? Het rouwverlof moet volgens de initiatiefneemster van de petitie een einde maken aan die onduidelijkheid en mensen de tijd geven om na een verlies even te bedaren.
https://www.youtube.com/watch?v=Q-dPHTHnrXI
Benieuwd naar de ervaringen van Marijke en Alwitha, die beiden de negatieve kant van het ontbreken van het rouwverlof moeten hebben ervaren. Of juist naar het verhaal van Daniëlle, die zich door haar eigen rouw nu heeft ontpopt tot ervaringsdeskundige en therapeut? Lees hun verhalen hier!