“Het onbekende is voor mij nu iets bekender geworden en daar ben ik dankbaar voor als journalist, maar ook als mens”, schrijft een student na afloop. “Als iedereen tijd investeert in het verbreden van z’n horizon, leer je de mens beter begrijpen”, concludeert iemand anders. “Mijn beeld van de islam was zwart. Nu is het licht roze met glitters, ik weet alleen niet of dat een verbetering is”, vraagt weer een andere deelnemer zich af.
Het zijn een aantal reacties van de twintig studenten die de afgelopen periode het Journalistiek Plustraject Islam volgden. Gedurende vier bijeenkomsten leerden ze meer over de islamitische leefwereld en kijk op de media.
Het spits werd afgebeten in de Zwolse Ulu-moskee. “We zaten een hele middag op een tapijt in de gebedsruimte vragen te stellen aan de imam en we kregen Turkse pizza”, blikt een van de deelnemers terug. De tweede bijeenkomst draaide meer om de verhouding tussen de islamitische gemeenschap en de Nederlandse media. Gastdocent Mustapha Esadik gaf hier een presentatie over.
Polarisatie (specifiek met betrekking op de islam) speelde de hoofdrol tijdens editie drie van het Plustraject, een college van filosoof en publicist Bart Brandsma. Eén van de deelnemers kwam tot het volgende inzicht: “door de ontmoeting met andere culturen op gelijke voet aan te gaan, doen journalisten meer kennis op over de verschillende religies en kunnen ze hun publiek meer gedegen context bieden. Het publiek krijgt hiermee de emmer water aangereikt en kan zelf de laatste vlammen van polarisatie doven.”
De afsluitende bijeenkomst bestond uit een dialoog tussen de studenten en mensen uit de islamitische gemeenschap. “Door te praten met gelovigen en je open te stellen voor gewoonten en gebruiken van een geloof, gaan er werelden voor je open”, blikt een van de studenten terug. Een andere deelnemer vult aan: “met zelfgemaakte appeltaart, pepernoten en stroopwafels werd het, naast constructief en leerrijk voor beide kanten, een gezellige afsluiter”.