Eenzaamheid onder velen in Noordoost-Friesland | Documentaire

Eenzaamheid is in Nederland een groot probleem. Volgens het CBS komt sterke sociale eenzaamheid het vaakst voor onder 45- tot 55-jarigen. Bijna één op de vijf mensen voelt zich eenzaam.

Noordoost-Friesland is een regio met maar één stad een veel kleine dorpen. Vergrijzing, krimp en voorzieningen die uit kleine dorpen verdwijnen, hebben in dit gebied dan ook op een hele andere wijze impact op de maatschappij. Waar in de steden de voorzieningen nog relatief op peil zijn, is dat in de regio Noordoost-Friesland anders.

Toch willen de verschillende initiatiefnemers en de Gemeente met verschillende initiatieven de leefbaarheid op pijl houden en eenzaamheid bestrijden. In deze documentaire komen deze initiatieven aan bod, maar vertelt ook de 49-jarige Frances hoe zij steeds meer mensen kwijt raakte. 

Ik sprak namens Streekomroep RTV NOF met verschillende oudere mensen die steeds meer kwijt raakten en zocht uit waar dit in de regio Noordoost-Friesland aan lag.

Nieuwsgierig geworden? Houd de website van RTV NOF in de gaten.

Eenzaamheid is een veelvoorkomend en complex probleem dat mensen van alle leeftijden en achtergronden kan treffen. Het kan een diepgaande impact hebben op ons welzijn en onze kwaliteit van leven. Hoewel het normaal is om af en toe eenzaam te zijn, is het belangrijk om te erkennen wanneer deze gevoelens chronisch worden en ons dagelijks functioneren beïnvloeden. Het is belangrijk om dan contact op te nemen met uw huisarts.

Als u op zoek bent naar ondersteuning en verbinding, maar nog niet langs een Buurtkamer wil, bezoek dan de website van de Nationale Vereniging tegen Eenzaamheid (www.eenzaamheid.nl). Hier vindt u informatie, hulplijnen en gemeenschappen waar u terecht kunt voor steun. 

Geef een reactie