Deelscooters in Amersfoort slalommen tussen de regels door: “Ze hoeven zich bijna nergens aan te houden”

Amersfoort – De opkomst van aanbieders van deelvervoer blijft in Amersfoort doorgroeien. Inmiddels zijn er vijf aanbieders van deelvervoer. Twee bedrijven die scooters aanbieden en drie partijen die deelfietsen door Amersfoort plaatsen. Volgens de gemeente Amersfoort is het niet dat de bedoeling dat er oneindig partijen de markt blijven toetreden: “We zijn bezig met een proef om te zien hoe de publieke ruimte wordt gebruikt door deelvervoer en hoe mensen daar gebruik van maken. We willen een zo breed mogelijk scala aan aanbieders de kans geven, maar het is niet de bedoeling dat er oneindig partijen worden toegelaten”, vertelt Brugt Groenevelt, woordvoerder gemeente Amersfoort.  

Niet zwichten

Go Sharing heeft sinds de start van de proef de mogelijkheid om hun scooters aan te bieden aan de Amersfoortse burgers. Hoewel de scooters goed worden gebruikt trekt de stad Amersfoort hun aandacht, volgens woordvoerder Go Sharing, Lloyd Drop: “Het ontgaat ons niet dat onze scooters soms voor overlast zorgen en dat er geregeld eentje in de brand staat. Wij zijn in nauw contact met de gemeente, politie en brandweer. We kunnen niet communiceren over alle genomen maatregelen, maar achter de schermen gebeurt genoeg. Uiteindelijk is ons doel om gebruik te blijven maken van free floating (vrij parkeren van scooters, red.) maar we proberen klanten wel te stimuleren om in bepaalde gebieden te parkeren tegen een korting op hun rit. Dat zijn plekken waar meer sociale controle of waar cameratoezicht is. Wij vertrekken niet uit Amersfoort, wij zwichten nooit voor vandalisme.”

Toekomst deelmobiliteit onzeker

Wat de toekomst van deelmobiliteit is blijft nog gissen, volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen moet de transitie vlekkeloos verlopen: “Het zou knap lullig zijn als je voor je werk naar een afspraak gaat en er geen deelscooter beschikbaar is. De honderd positieve ervaringen vallen in het niet als er één slechte ervaring tegenover staat.” Op het gebied van criminaliteit vindt Tertoolen dat de gemeente goede afspraken moet opstellen: “Laat het duidelijk zijn dat je verhuurbedrijven, ondanks de proef, goed moet blijven controleren. Je wilt als gemeente de regie in het straatbeeld behouden.”

De hele reportage lezen? Zie: https://danielwagelaar.wordpress.com/afstudeerproductie/

Geef een reactie