Een eetstoornis. Het gaat over niet durven voelen, niet willen falen en niet goed genoeg zijn. Het gaat over angsten en problemen waar iemand niet mee om weet te gaan. Het gaat over doorgaan en sterk zijn. Het gaat over overleven. 

In Nederland hebben ongeveer 5.500 mensen anorexia, 22.300 mensen boulimia en 160.000 mensen een eetbuistoornis. Daarnaast zijn er nog veel mensen die kampen met een meer onbekendere eetstoornis, zoals orthorexia of NAO. Een eetstoornis heeft iemand echter niet alleen; ook de omgeving moet zien om te gaan met de strijd die een eetstoornis teweeg brengt. Ouders, partners, broers en zussen voelen vaak een enorme onmacht wanneer ze zien hoe iemand van wie ze houden zichzelf kapot maakt.

Gelukkig is er hoop. Herstellen van een eetstoornis is namelijk mogelijk. Door naast het eetpatroon, ook de onderliggende problematiek aan te pakken, kan iemand zijn eetstoornis stapje voor stapje leren loslaten. Met vallen en opstaan. De omgeving kan hierbij van grote steun zijn, maar het is niet altijd makkelijk om deze steun te bieden. Onbegrip en frustratie zijn onderdeel van het zware herstelproces. Toch is het belangrijk om in contact te blijven met elkaar, ondanks alle eenzaamheid, schaamte en machteloosheid. Om te blijven praten, hopen en durven.

Het tijdschrift Te Lijf is voor al deze mensen die worstelen met een eetstoornis en herstel of die iemand in hun omgeving hebben met een eetstoornis. Die erkenning en herkenning zoeken. Te Lijf bevat eerlijke en open verhalen, omdat openheid de eerste stap is naar herstel. Het zijn verhalen die hoop en inspiratie bieden, maar ook de realiteit niet uit de weg gaan.

Mensen met een eetstoornis vertellen wat er in hen omgaat en hoe zij de eetstoornis proberen de baas te worden. Anderen hebben een eetstoornis gehad en proberen hun kennis en ervaring op positieve wijze in te zetten. Een ouderpaar vertelt hoe hun dochter haar eetstoornis helaas niet kon overwinnen en hoe dit proces voor hen was. Verder geeft een wetenschapster uitleg, worden er tips voor betrokkenen gegeven en bieden gedichten in het blad inspiratie en herkenning.

Te Lijf is een tijdschrift voor mensen die begrip zoeken of juist willen begrijpen. Om samen en alleen een eetstoornis te lijf te gaan.

Bekijk hier de teaser van Te Lijf:

Ga naar de Twitterpagina van Te Lijf voor meer inspiratie en informatie over eetstoornissen.

Voor vragen of opmerkingen over het tijdschrift, kun je me een persoonlijk bericht sturen via mijn Facebookpagina: Jos Baas.