Hoe leer je een auto moraliteit?

De opkomst van de zelfrijdende auto is niet meer te stoppen: meerdere autofabrikanten en techbedrijven werken elk aan hun eigen versie. Onder andere BMW, Mercedes, Ford, Volvo, PSA, Tesla en zelfs Apple willen een graantje meepikken.

Een auto die zichzelf bestuurt zorgt voor betere doorstroming van ons verkeer, minder verbruik maar vooral voor extra veiligheid. De auto’s zijn allemaal op elkaar afgestemd en reageren bovendien sneller dan mensen ooit kunnen.

Maar wat als zo’n auto geconfronteerd wordt met een ethisch dilemma? Stel dat een zelfrijdende auto in een situatie komt, waarbij hij recht op twee personen af rijdt, en niet meer op tijd kan remmen. De auto heeft twee mogelijkheden: de ene persoon aanrijden, of de andere. Wat kiest hij dan?

In de serie video’s over de zelfrijdende auto en moraliteit, wordt geprobeerd een antwoord te vinden op die vraag. Bekijk hieronder de teaser:

Door Tim Broers