ANTI-KRAAK: “Catalogus-boys & bouwvakkers” – Jesse Taat

Utrecht is de stad waar ik al tijden met plezier woon. Ik vind het dan ook geen wonder dat ruim 335.000 mensen zich hier gevestigd hebben. Daarnaast volgen er bijna 67.000 studenten een opleiding.

Een stad waar dus ongelooflijk veel vraag is naar woonruimte. Maar liefst 4500 studenten bijvoorbeeld zochten aan het begin van dit schooljaar nog een plekje. De prijzen van kamers kunnen echter astronomisch hoog zijn in zo’n populaire stad. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond – LSVb betaalt dan ook 90% van de studenten te veel voor een kamer.

Ondanks de gigantische vraag naar woonruimte, is er ook veel leegstand. Zo’n 10% van de kantoren staat leeg. Daarnaast zijn er veel koopwoningen die al tijden wachten op een nieuwe eigenaar. Een plus een is dan ook twee. Een grote groep mensen trekt in dit leegstaande vastgoed. Zij wonen anti-kraak.

Ook ik trek al jaren als een stadsnomade door Utrecht. Je woont voor een prikkie op vaak grote en unieke locaties, maar de medaille heeft ook een keerzijde. Als je niet oplet word je de speelbal van de organisatie die het pand beheert. Omdat je geen huurrechten hebt, hebben de leegstandbeheerders een vrijbrief om te vragen wat ze willen. Aan de ene kant kun je zeggen dat dit part of the deal is als je anti-kraak gaat wonen. Aan de andere kant is het natuurlijk niet de bedoeling dat algemene omgangsvormen geschonden worden; en dat is dus precies wat er gebeurt.

Ik heb me de afgelopen maanden ondergedompeld in dit wereldje om te laten zien hoe het leven van een anti-kraker is. Ik volg onder andere Tjade Michels, die een woning kreeg aangeboden, maar wel zelf een volledig nieuwe vloer moest leggen. Er moesten later die week namelijk verkoopfoto’s gemaakt worden en het huis moest er wel goed uitzien. Julian Schmidt moest zijn sloopwoning bij de oplevering volledig strippen. Alle vloeren moesten eruit, alle lampen moesten verwijderd worden en de woning moest volledig kaal opgeleverd worden. Dit terwijl alles er al in zat toen hij er in trok. Ook doe ik door middel van vlogs verslag van mijn eigen ervaringen met deze manier van wonen.

Bekijk de teaser hieronder.

Meer informatie is op mijn Facebookpagina te vinden.