#Vermist

Wekelijks verschijnen er berichten met #Vermist op social-media. Berichten van familie of vrienden die op zoek zijn naar hun dierbare. Per jaar worden ruim dertigduizend mensen als vermist opgegeven. In de provincie Groningen zijn dat er meer dan achthonderd. Bekijk hier hoeveel mensen er per gemeente in Groningen als vermist zijn opgegeven.

Sommige mensen verdwijnen omdat ze ergens anders een nieuw leven willen beginnen, bij anderen is het slechts een schreeuw om aandacht. De meeste mensen keren binnen 24-uur weer terug. Vrijwillig of gedwongen. Een enkeling wordt nooit meer gevonden.

Wat voor impact heeft het op je als je man vermist raakt? Bekijk het verhaal door de ogen van Paulien, haar man René was drie weken vermist toen hij uiteindelijk levenloos werd gevonden.

Maar bekijk het verhaal ook door de ogen van Jacques. De buurman van Paulien en René. Hij twijfelde geen moment toen hij het slechte nieuws hoorde en begon met zoeken. In #Vermist legt hij uit hoe hij te werk ging. En hij gaat voor het eerst weer terug naar de plek waar René uiteindelijk is gevonden.

Naast de vele vrijwilligers die René proberen te vinden, doet ook de politie er alles aan om hem op te sporen. Kenneth Damasco, specialist vermiste personen bij politie Noord-Nederland, legt uit hoe de politie te werk gaat. Hij vertelt ook tegen welke problemen de politie aanloopt. Problemen die te maken hebben met privacy. Want mag je wel op zoek gaan naar iemand die er misschien bewust voor heeft gekozen om te verdwijnen?

Onderzoeker Ger Homburg van Bureau Regioplan heeft onderzoek gedaan naar de juridische belemmeringen van de politie bij persoonsvermissingen en legt uit hoe het zit. Verder noemt hij ook mogelijke oplossingen die de problemen moeten verhelpen. Zonder dat de privacy uit het oog wordt verloren.

En wat doe je als een zoektocht niks oplevert en de politie ook niks kan doen? Dan zet je social-media in. Hans Huizenga van ZoekjeMee vertelt over het effect van Facebook en Twitter.

Klik hier om de longread over vermissingen in de provincie Groningen te bekijken. Het verhaal is vergrendeld. Belangstellenden kunnen contact opnemen om inlogcodes te krijgen. De contactinformatie staat op de pagina.