Transgenders: geaccepteerd of gerespecteerd?

“Vanaf volgende week sta ik hier als vrouw les te geven. Inclusief pruik en nepborsten. Jullie doen het er maar mee.” Zo deelde Tess Kooistra, docent Civiele Techniek op het NHL, haar klas mee dat ze voortaan als vrouw door het leven zou gaan.Tess Kooistra

Het verhaal van Tess is onderdeel van mijn afstudeerproductie over transgenders. Een groep waar de laatste tijd veel aandacht aan wordt geschonken. Zowel positief als negatief. Bij positief kunnen we denken aan programma’s zoals ‘Hij is een zij’ op Nederland 3 en de onlangs verschenen film ‘The Danish Girl’ over een transgender kunstenares in de jaren twintig.

Negatief was echter het onderzoek ‘Veilig, zolang men het niet merkt’ van Transgender Netwerk Nederland (TNN). Hieruit bleek dat ruim de helft van de transgenders op maandelijkse basis, of vaker, te maken heeft met discriminatie en geweld. Tachtig procent gaf zelfs aan het gedrag aan te passen of bepaalde plaatsen te mijden.

Hoe staat het eigenlijk met de acceptatie van transgenders? En hoe zit dit in Friesland? Is daar sprake van discriminatie? En waar kunnen zij terecht? Dit bespreek ik met verschillende landelijke en regionale organisaties. Meer weten? Klik dan hier! Stephanie Postma

Verder lees je een aantal persoonlijke verhalen. Zoals dat van Stephanie Postma (22). Al op jonge leeftijd wist zij dat er iets niet klopte. Zo had ze als klein kind veel onverklaarbare blauwe plekken rondom haar
geslachtsdeel. Stephanie werd op straat gezet door haar eigen ouders nadat ze hen vertelde dat ze eigenlijk een vrouw is. Haar verhaal lees je hier!

Sinds een paar jaar weet Manon Barendsen (26) eindelijk wat er met haar aan de hand is. Ze is geboren in hetManon Barendse verkeerde lichaam. Toch is ze nog maar sinds kort ‘uit de kast.’ Angst en onzekerheid hielden haar lange tijd in de greep. Dat viel haar zwaar. Nieuwsgierig geworden? Lees hier Manon’s verhaal!

Niet onbelangrijk: mijn website is afgeschermd. Waarom? Omdat ik het wil laten publiceren in een regionale krant. Na eventuele publicatie kun je hier het verhaal lezen. Houd de site dus goed in de gaten!

Renske de Haan