Alleen Ouder: dé website over alleenstaand ouderschap

screenshot.17

Het aantal eenoudergezinnen in Nederland blijft maar toenemen. In 2000 was dit aantal bijna 385 duizend, maar in 2013 stond de teller al op 522 duizend. Dat betekent een toename van 36 procent.

Alleenstaand ouderschap is inmiddels niet meer weg te denken uit de maatschappij. Deze vorm van ouderschap kan je simpelweg overkomen, doordat je partner overlijdt. Het is absoluut geen bewuste keuze, maar je moet er wél mee dealen. Uit het interview met de 58-jarige Hans blijkt wel dat dit zeker niet makkelijk is. Hij verloor vier jaar geleden zijn vrouw aan kraamvrouwenkoorts. Hans bleef achter met twee kleine meiden. ‘Alles wat je doet, dat doe je maar alleen’, zegt hij. ‘Het grote verschil tussen toen en nu is dat je dingen niet kunt delen, de fijne en minder fijne dingen. Alles wat de kinderen leren en doen, dat maak je alleen mee.’

Speeddaten voor een kind
Er zijn mannen en vrouwen die deze keuze wél bewust maken. Een bewuste keuze door een grote kinderwens, maar het ontbreken van een partner. Het krijgen van een kind in je eentje is überhaupt lastig, dus wordt er gezocht naar manieren om een kind te krijgen met hulp van iemand anders. Eén van deze manieren is het speeddaten voor potentiële ouders. Vrouwen en mannen gaan ‘daten’ met elkaar: niet voor een liefdesrelatie, maar voor een kind.  ‘Ik wil al zo lang als ik mij kan herinneren kinderen’, vertelt de 45-jarige Raymond ‘Rond m’n dertigste heb ik adoptie overwogen. Maar dat was niet te doen: ik ben homo én alleenstaand.’

Rear view of a father and son fishing.

Zwanger worden van een spermadonor
Of je bent een zogenaamde BAM’er een Bewust Alleenstaande Moeder. Een term voor vrouwen die ervoor kiezen om zonder partner een kind te krijgen en alleen op te voeden. ‘Geen vrouw droomt ervan: zwanger worden van een spermadonor’, legt kinderwenscoach Barbara Lammerts van Bueren uit. Maar wat als je kinderwens zó groot is?

Opgroeien met één ouder
‘Een moeder wordt toch negen van de tien keer als spil van het gezin gezien. Nu moest mijn vader ook opeens voor moeder spelen’, vertelt de 26-jarige Rutger, terugkijkend op zijn jeugd. Ook de kinderen van alleenstaande ouders moeten dealen met één vader of één moeder. Opgroeien met één ouder: wat doet dat met een kind?

Alleen Ouder is dé website over alleenstaand ouderschap, in welke vorm dan ook. Hier lees je vooral persoonlijke én herkenbare verhalen. Maar ook achtergrondartikelen, actualiteit en feiten&cijfers zijn op de website te vinden. Check de website of ga naar de Facebookpagina van Alleen Ouder.