Krimp: knelpunt of kans?

Noordoost-Friesland loopt langzaam leeg. Maar in het levendige Hantum hebben ze geen last van krimp. Sterker nog, het terpdorp met ruim vierhonderd inwoners is de afgelopen tien jaar zelfs met 45 personen gegroeid. Om de toekomstige generatie wat te kunnen bieden, werkt Hantum hard aan de leefbaarheid in het dorp. Tijdens mij vijfdaagse verblijf in het Friese dorp onderzocht ik hoe de dorpsbewoners dat doen.

Hantum staat bekend als een actieve dorpsgemeenschap en de mensen hebben een echte aanpakkersmentaliteit. Samenwerken is de rode draad in alles wat ze doen. Niet zo verwonderlijk dat zowel jong als oud graag in het Friese dorp blijft wonen.

De Nicolaaskerk

Net als veel andere dorpen in de streek, heeft Hantum een paar verpauperde gebouwen in de oude kern staan. Een doorn in het oog van de dorpelingen, maar ze blijven niet lijdzaam toekijken en grijpen hun kans. De afgelopen maanden is door dorpsbewoners Stifting Hantum Fitaal opgericht en zijn de eerste gebouwen opgekocht om te kunnen worden gerenoveerd en uiteindelijk verhuurd of verkocht.

Naast de achtergrondreportage, vind je op mijn website ook nog een achtergrondverhaal waarin de deskundigen aan het woord komen. Ze bespreken de onmisbare succesfactoren voor kleine dorpen in Nederland als het gaat om een positieve benadering van krimp.

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor de online productie ‘Krimp: knelpunt of kans’.