Dossier: Kasteel Almere

Verscholen tussen het groen langs de A6 bij Almere Haven staat een kasteel. Helemaal overwoekerd door takken, mos en uitwerpselen van kraaien. Het kasteel lijkt al eeuwen oud maar staat er nog geen twintig jaar.
Mijn naam is Reinhilde van Aalderen en voor Omroep Flevoland mocht ik in een grootschalig dossier duiken over dit verschijnsel. Veel mensen weten niet waarom het er staat en wat het nu eigenlijk precies is. De inwoners van Almere zijn er tevens niet trots op dat de stad een kasteel naast de deur heeft dat niet eens af is.

Er was eens…

 

Cees van Bemmel (VVD), oud wethouder van de Gemeente Almere, bedacht begin jaren negentig het opmerkelijke idee om een kasteel naar Almere te halen. De reden hiervoor was dat hij de stad Almere een trouwlocatie wilde geven die warmte uitstraalde. Het Almeerse stadhuis was naar zijn mening te kil. Zijn oorspronkelijke plan was om een Frans historisch kasteel af te breken en in Almere opnieuw te bouwen. Dit plan liep al snel spaak.
Van Bemmel kwam daarna in contact met projectontwikkelaar Thijs Blom. Blom kon zich goed vinden in het kasteelidee en in 1999 kwamen er concrete plannen naar buiten om het kasteel echt te realiseren. De Almeerders vonden het vooral een opvallend idee.

De zwarte bladzijde
Op de dag dat Cees van Bemmel en Thijs Blom de contracten tekenden besloot van Bemmel voortijdig af te treden als wethouder. Zijn verklaring: “In de politiek moet je weg zijn voor ze een hekel aan je krijgen en dat ze een hekel aan je krijgen staat ook vast.” Blom moest het dus in zijn eentje klaren en mocht het kasteelproject voor nog geen 100 miljoen gulden per m2 overnemen. In 2000 startte de bouw van het kasteel maar na een kleine twee jaar kon Blom zich financieel niet meer boven water houden. Zijn bedrijf ging failliet en het kasteel bleef half afgebouwd staan.

Nieuwe hoop
Het kasteel staat nu bijna vijftien jaar in zijn huidige vorm. Beschimmeld, besmeurd, verrot. In die veertien jaar waren er verschillende innititatiefnemers die het gevaarte wilden afbouwen maar een doorslaggevend plan dat ook bij het bestemmingsplan van de Gemeente Almere paste bleef uit. Toch is er sinds kort nieuwe hoop ontstaan. De Almeerder Ton Theunis tekende op 27 oktober 2015 een voorlopig koopcontract met de voormalige eigenaren. Theunis is vastberaden om het kasteel af te maken. Zijn plan? Een griezelig sprookjespark dat duizenden bezoekers naar Almere moet trekken. Zou het hem lukken om de ridder van het kasteel te worden?

Zie hier alvast een preview van dit dossier: https://www.youtube.com/watch?v=-HduQkHJyRE

 

Nieuwsgierig geworden naar meer kasteelverhalen? Neem eens een kijkje op almereskasteel.wordpress.com.

Voor de echte fans of hater van het kasteel: like de facebookpagina https://www.facebook.com/kasteelalmere/