Hoe word ik een winnaar in de topsport?

Hoe belangrijk is mentale begeleiding in de topsport? Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam beweerden in december 2014 nog het volgende: ‘In de wereld van de topsport is het nog taboe om over mentale problemen te praten.’ Is dat in Groningen nog steeds een taboe? In het webdossier ‘hoe word ik een winnaar in de topsport’ krijg jij een antwoord op deze vraag.

In de topsport wordt vaak benoemd dat sporters zowel fysiek als mentaal sterk moeten zijn. Maar hoe word je mentaal sterk? Het antwoord op deze cruciale vraag wordt gegeven vanuit vijf verschillende sporten. Volgens sportpsycholoog Geert Hidding is mentale begeleiding is training. ‘Je moet er mee aan de slag gaan’, vertelt Hidding. ‘Ervaar hoe je moet omgaan met tegenslagen door ze op te zoeken. Hierdoor herken je ze en kan je er beter mee leren omgaan.’

Maar hoeveel verschil maakt mentale begeleiding in de topsport? Is het een trend om een mental coach in te schakelen of heeft het daadwerkelijk effect op topsporters? In het webdossier geven kickbokser Sem Schilt, schaatsster Bo van der Werff, voetballer Niels Stenekes, volleybalteam Lycurgus en de basketballers van RTC Noord antwoord op deze vragen.

Bekijk hier de trailer.

Wil je alle reportages zien? Kijk dan op de volgende website. Hier kom je alles te weten over mentale begeleiding in de topsport.