Dossier mediaopvoeding

35201661_M
Opvoedproblemen zijn van alle tijden. Elk tijdperk brengt echter nieuwe problemen met zich mee. Het digitale tijdperk waar kinderen nu in opgroeien zet ouders voor een lastig vraagstuk: want hoe blijf je ‘bij’ in een digitale wereld die razendsnel veranderd, en waarin je kind bijna vaardiger is dan jou?

Van Whatsapp, Facebook en Twitter tot Snapchat en Instagram: kinderen zijn tegenwoordig op tal van manieren verbonden met de buitenwereld. Als ouder kan je dat het gevoel geven dat je minder controle hebt over het leven van je kind. Want met wie praten ze allemaal via social media? Welke foto’s delen ze met elkaar? En hoe weet je zeker dat je kind veilig online is?

Andere tijden

Kinderen van nu groeien op in een digitaal tijdperk; een wereld van verschil met de tijd waarin hun ouders zijn opgegroeid. Het is dan ook niet zo heel gek dat bijna de helft van de ouders aangeeft het lastig te vinden om hun kind te begeleiden bij hun mediagebruik.* Ze kunnen immers niet terugvallen op eigen ervaring of opvoedtradities.

Gebrek aan poortwachter

Volgens Liesbeth Hop, directeur van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij, is het grote verschil met vroeger dat je als ouder tegenwoordig niet meer tussen je kind en de buitenwereld in staat. Hop: ‘Als een vriendje mij vroeger thuis belde om af te spreken dan nam mijn moeder de telefoon op. Alles ging via haar: ze wist met wie ik omging, en waar ik naar toe ging. Die poortwachter-functie heb je als ouder tegenwoordig niet meer.’

Hop spreekt niet alleen als deskundige, maar ook uit ervaring: ‘Toen mijn zoon (21) een jaartje of 14 was had hij een mobiele telefoon. Ik had werkelijk geen idee met wie hij allemaal in contact was, met wie hij afsprak en wat hij allemaal op zijn telefoon deed. Kinderen hebben tegenwoordig rechtstreeks contact met de buitenwereld, en daar kun je als ouder helemaal niks aan doen.’

 

Lees hier verder.

Wil je meer lezen over mediaopvoeding? Op oudersvannu.nl staan verschillende artikelen rondom dit thema. Van kinderen & online privacy tot cyberpesten en grooming.