Zelfdenkende camera’s, zegen of vloek?

f66c8e9e-5dc9-4170-a8ec-dfa67cb49309Stel je voor, je beweegt je langzaam door de massa en je waant je anoniem. Maar ondertussen monitoren camera’s elke stap die je zet. En interpreteren bijvoorbeeld je gedrag. Waarom loop je zo langzaam? Nieuwe camera’s doen steeds meer zelf. Besteden we onze veiligheid uit aan robots?

Uit mijn onderzoek blijkt dat surveillancetechnieken stapsgewijs worden uitgebreid. Camera’s worden steeds geavanceerder en het lijkt erop dat niemand deze trend wil stoppen. Maar moeten we deze technieken wel willen? Maken ze ons land veiliger? En hoe zit het met de privacy? Zondagavond 31 mei, om 19.00, gaat Reporter Radio over het nut van nieuwe cameratechnieken. Het programma wordt uitgezonden op Radio 1.

Luister hieronder naar de trailer:

 

Gezichtsherkenning

Je gezicht is als een paspoort. Elk mens heeft unieke biometrische kenmerken. Het is net zo uniek als je vingerafdruk en je kunt het gebruiken als toegangscontrole. Bij ADO Den Haag brengen ze dit in de praktijk. Iedereen die een wedstrijd van de Ooievaars wil bezoeken wordt door gezichtsherkenning gecontroleerd. Op deze manier hoopt de club mensen met een stadionverbod buiten de deur te houden. In de reportage ga ik langs bij de Haagse club en spreek ik met een ontwikkelaar van gezichtsherkenning. Want hoe goed werkt deze techniek nou eigenlijk?

Gedragsherkenning

Nu wordt er al geëxperimenteerd met gedragscamera’s op onze internationale luchthaven Schiphol. Deze camera’s herkennen afwijkende gedragingen. De precieze kenmerken zijn geheim, maar moeten we nu vrezen als we lang van de wc gebruikmaken? In de tweede reportage vertelt Henri Bouma van TNO hoe dit in zijn werk gaat. Hij heeft een experiment met zakkenrollers (in werkelijkheid acteurs) in een winkelcentrum opgezet. Op deze manier probeert hij te achterhalen wat verdachte gedragingen zijn.

Studiogesprek

In de studio wordt doorgepraat over deze nieuwe ontwikkelingen met Marc Schuilenburg, hoogleraar veiligheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij pleit voor een positiever veiligheidsbeleid en heeft zijn vraagtekens bij deze nieuwe ontwikkelingen. Ook is Rejo Zenger van Bits of Freedom te gast. Hij maakt zich ernstig zorgen over de richting die o.a. de politie op wil met nieuwe cameratechnieken.

Zondag 31 mei gaat Reporter Radio over de toekomst van cameratoezicht. De uitzending begint om 19.00, duurt een uur en wordt gepresenteerd door Niels Heithuis. Ongeveer 35 van de 55 minuten is voorbereid en gemaakt door Ids Nicolai. De twee reportages duren samen ongeveer 13 minuten, de rest van de tijd wordt gevuld door het studiogesprek. Het programma wordt uitgezonden op Radio 1.

Terugluisteren kan hier: http://www.radio1.nl/item/294456-Zelfdenkende%20camera’s:%20zegen%20of%20vloek?.html